Verslag 2018

 

15 jarig jubileum van het VKO.                                                                                                                                        Door Lida Poel

En dan is het zover, de feestavond van de VKO, het 15 jarig jubileum. In de zondagskrant stond hier al een heel mooi artikel over. Op 17 januari om 19.00 uur begon de avond met een heerlijk buffet. Daar kon het mooie aantal van “100 dames” van genieten. Na het toetjes-buffet trad voor ons op de groep “Flamboyant”, bestaand uit ca. 20 koorleden. Zij komen o.a. uit Chili, Suriname, Venezuela, Curaçao, Indonesië, Molukken, Frankrijk en Holland. Tijdens het gospeloptreden droegen zij originele gospelkledij. Er werd swingend en enthousiast gezongen. De nummer Rivers of Babylon, Oh when the Saints, Bleu Blanc Blond, Kumbaya konden wij lekker meezingen. Er was een karaoke-scherm aanwezig. Na de pauze zongen zij nummers van hun herkomst o.a. Comment ca va?, Brown girl in the ring, Sierra Madre en tijdens het Kufsteiner lied werd er gezellig ingehaakt. De speakster afkomstig uit Suriname kondigde de songs aan op humoristische wijze. Na alle bedankwoordjes en attenties stelde zij alle koorleden aan ons voor en kwamen zij de zaal in om onze handen te schudden, ook weer heel bijzonder. Wij kunnen terugkijken op een geslaagde feestavond, iedereen heeft ontzettend genoten.

Jaarvergadering en Notaris Salman

De vergadering werd geopend door voorzitter Tiny Mooy. Daarna werd er stil gestaan bij Lyda Schut, die op 76-jarige leeftijd is overleden en lid was van onze vereniging. Na een goede vergadering werd er afscheid genomen van onze voorzitter. Ina las een heel mooi bedankwoordje voor en Tiny werd in het bijzonder ook bedankt voor haar welkomst- en sluitingswoordjes tijdens onze avonden. Dit deed zij altijd op een humoristische wijze, dus dat zullen wij enorm missen. Tiny kreeg een prachtig boeket en cadeaubonnen. Na de pauze gaf notaris Salman van Appel Notarissen een lezing over testamenten. Een testament werkt na overlijden en betreft erfgenamen en langstlevenden. Een levenstestament werkt juist bij leven, b.v. door ziekte, wilsonbekwaamheid en dementie. Ook kwam erfbelasting 2018 en schenkbelasting 2018 ter sprake. De notaris vertelde heel veel, met soms ook een ludieke kwinkslag. Dat maakte de lezing niet zo zwaar. Het is belangrijk om alles goed geregeld te hebben om problemen te voorkomen. Een (levens)testament opmaken kost  €595,-. Notaris Salman werd door Tiny bedankt voor zijn lezing en zo sloot zij nog eenmaal onze avond af.

Optreden Goud Bruin

Op woensdagavond 21 maart j.l. werden wij vermaakt met een optreden van de groep Goud Bruin, bestaand uit 3 dames en 2 heren. De avond werd aangekondigd door ons nieuwe bestuurslid Anita Sijts. Zij stelde zich voor aan de leden en daarna bracht zij een mooi lentegedicht naar voren. Na de aankondiging van de groep werd het genieten  van oude nummers zoals: Kleine kokette Katinka, het dorp en Marina, Marina, Marina. De speaker van de groep vertelde tussendoor leuke anekdotes. Ook brachten zij nummers ten gehore van John Denver en Simon & Garfunkel. En als slot “Mooi Volendam”. Daarna heeft Anita de groep bedankt en de avond afgesloten.

Medium Marijke van Maanen

Op woensdag 18 april werd onze avond verzorgd door het medium Marijke van Maanen. Ina opende de avond met een welkomstwoordje. Daarna hebben wij stilgestaan bij het overlijden van ons lid Truus de Boer, die overleden is op 80 jarige leeftijd. Toen begon de avond voor Marijke. De leden mochten een voorwerp of een foto bij haar op de tafel neerleggen van een overleden dierbare. Na een rustgevend muziekje pakte Marijke een voorwerp of foto en vertelde zij wat er bij haar binnenkwam over die persoon. Daarna vroeg zij bij wie die dierbare hoorde en of het klopte wat zij vertelde over hem of haar en dat werd de meeste keren beaamd. Wij vonden het heel bijzonder dat Marijke door haar gids in contact kon komen met onze dierbaren. Na de sessie bedankte Ina Marijke voor de fijne avond en dat zij ons toch weer liet inzien dat er meer is tussen hemel en aarde.

Dagtocht    

Op donderdag 17 mei genoten wij van ons jaarlijkse uitje van het VKO. Om 09.30 uur vertrok de bus van Hippo-reizen vanaf de Brink richting Franeker. Aangekomen bij het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium werd er allereerst een kopje koffie met heerlijke cake geserveerd. Daarna hebben wij een film gezien van het levenswerk van Eise Eisinga. Aan het plafond van zijn woonkamer in een prachtig grachtenhuis in Franeker bevindt zich het oudste nog werkende planetarium ter wereld. Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese Wolkammer Eise Eisinga. Het is de moeite waard om een bezoek te brengen aan het planetarium. Daarna hadden wij een rondvaart over het Sneekermeer, met een goed verzorgde lunch. Als laatste brachten wij een bezoek aan de Aardewerk en Tegelfabriek in Harlingen. Dit authentieke Friese familiebedrijf is het laatste bedrijf in Nederland dat op originele wijze aardewerk en tegels  vervaardigd, 100 % handgemaakt. Hierna werd het weer tijd om huiswaarts te keren en ons te laten verwennen met een heerlijk 3-gangenmenu bij de Amethist. Het was weer een geslaagd dagje uit.

Cabaretiere Nicole Kovacks    

De vakantie is voorbij en na een prachtige zomer zijn wij weer begonnen met onze maandelijkse bijeenkomsten. Ineke opende deze eerste avond en gaf daarna het woord aan cabaretière Nicole Kovacks die deze avond voor ons verzorgde met haar komische acts. Ze begon met haar bekende act over de toiletjuffrouw. Dat zorgde ervoor dat de lachspieren weer goed werden gebruikt.  Daarna kwam de quiz. Als we het goede antwoord wisten  moesten wij een toiletborstel omhoog houden. Een vraag bijvoorbeeld was: hoe heten 10 w.c. potten op een lange rij? Niemand die dit raadde. Het antwoord was:  een drukkerij. De vraag : waarom drinkt een muis geen alcohol werd wel geraden. Antwoord: Hij is bang voor de kater. De prijzen waren natuurlijk ook ludiek. Prinses Beatrix kwam ook aan bod met de lintjesregen. Na de pauze verscheen Nicole in een opvallend kleurige sportoutfit. Met haar act van de Tai Chi kwam de hele zaal in beweging. Toen werd het weer tijd om af te sluiten door Ineke. Anita had nog een paar mededelingen wat betreft het bezoek aan musea, en een filmvoorstelling.

Anna en Irma  

Woensdag 17 oktober jl. verzorgden Irma en Anna, moeder en dochter, onze avond met luisterliedjes en leuke verhaaltjes. Lida deed het welkomstwoordje en heette ook de nieuwe leden, evenals de niet-leden van harte welkom. De belangstelling was groot voor deze avond. Irma en Anna bespeelden diverse muziekinstrumenten zoals piano, gitaar, accordeon, mondharmonica en waarschijnlijk de voor ons onbekende cajon en kazoo. Ze begonnen met nummers van Boudewijn de Groot, o.a. “ Ik geloof” en voor ons de primeur van het nummer “De vlinder”, die ze binnenkort gaan zingen in hun nieuwe theatervoorstelling. California dreaming, Hallelujah, Don’t cry for me Argentina , werden voor de pauze gezongen, afwisselend solo zowel als duo. Na de pauze kwam Chiqitita van Abba, het Dorp van Wim Sonneveld, Something stupid van Frank en Nancy Sinatra aan bod. Iedereen heeft enorm genoten, ook omdat hun stemmen zo mooi bij elkaar passen. Anna geeft ook zangles en pianoles. “Als Anna begint te zingen dan vergeet je even alles om je heen”. Ze zingen ook bij een huwelijk of bij een afscheid. Voor diegene die Anna wil volgen: Dat kan op www.annaursem.nl Lida heeft de avond afgesloten en iedereen een wel thuis toegewenst.

Workshop chocolade maken.

Op woensdag 21 november jl. hadden wij een workshop chocolade maken. Onder leiding van Janneke Buis en haar zus Emmy werden wij op een leuke en ontspannende manier hierin begeleid. Zij hadden al goede voorbereidingen getroffen en na het openingswoordje van Anita konden wij beginnen. In een vormpje goten wij chocolade  en hierbij konden wij kiezen uit melk of puur. Even schuiven zodat het mooi verdeeld was en dan kon dat harden. De pindarotsjes waren bewerkelijker, de pinda’s door de chocolade roeren en op het juiste moment met een lepeltje op het bakpapier neerleggen. Daarna hebben wij nog 3 soorten truffels gemaakt. Van de ingrediënten balletjes maken en in de chocolade deppen. Ook hierin weer de keus van melk, wit of puur.De afwerking was door de hagelslag, kokos of cacaopoeder rollen. Toen alles gehard was kregen wij een leuk tasje om de voorraad mee naar huis te nemen. Anita sloot de avond af en bedankte Janneke en Emmy voor deze heerlijke avond.

Kerstexcursie

Op 13 december jl. gingen wij met de bus naar de Kerstfair bij Huis Doorn voor de kerstexcursie. Het was gelukkig mooi, rustig weer, (wel fris). De Kerstfair was niet zo groot, dus goed te doen op een middag. Er was veel brocante, accessoires, kleding, tassen enz. Een aantal kramen met kerstdecoraties en kerstgroen om te kopen en ideeën op te doen. Het Huis Doorn konden wij ook bezichtigen, iets wat de meesten ook gedaan hebben. Ook genoten wij natuurlijk van een rustpunt voor o.a. een heerlijke cappuccino met appeltaart. Om 18.30 uur waren wij weer in Obdam en lieten wij ons verwennen bij de Amethist met een heerlijk 3-gangendiner.

Kerstavond

Op 19 december jl. vierden wij met velen onze kerstavond in de Brink. De tafels waren sfeervol gedekt met ook de kerstattenties (een flesje rode wijn met etiket van het VKO). Ina opende de avond en Lida liet ons stil staan bij het overlijden van mevr. Riet Sijs, ons lid. Er stond een tafeltje met een foto van haar, een kaars en witte rozen. Ook werd er een mooi gedicht voorgelezen “Een leven, een vrouw, een moeder”. Hierna werd er een kerstgedicht voorgelezen en na een minuut stilte konden wij beginnen aan een heerlijke broodmaaltijd. Daarna kondigde Ina het koor “Grenzenloos” aan, die onze avond ging verzorgen met kerstliederen en hun eigen repertoire. Tijdens hun optreden genoten wij van een gratis drankje (door het bestuur) en kerstbonbons. Na de pauze trad “Grenzenloos” weer voor ons op. Zij stonden toen opgesteld in de zaal en zongen zo, lopend naar het toneel. Dit was heel sfeervol. Nadat de avond er op zat bedankte Ina het koor en kregen zij ook de kerstattentie, evenals de bediening die ons die avond uitstekend verzorgd hebben.