Verslag 2013

Een geweldig feest t.g.v. ons 10 jarig jubileum!
Onze leden vonden dat ook! De opkomst op 16 januari was “Geweldig”! 104 Dames in de Mulderzaal van Dorpshuis de Brink. We begonnen met een Chinees Buffet, op voortreffelijke wijze verzorgd door Ah Tim.  Dat was smullen. Het bestuur werd door Cabaretgroep “De Malle Meiden” verrast met een toepasselijk lied en een ruiker bloemen. Ontzettend leuk! Daarna hadden we een optreden en workshop door Drum4Fun.  Zie je het voor je: 104 dames, uitgedost met allerlei hoedjes, petjes en sjaals en  allemaal met een djembé (trommel) in drie grote halve cirkels. Dat is “Knots gezellig”. Leren spelen op een echte Afrikaanse Djembé is heel erg leuk. Onder leiding van Jan en Masjha en hun band leerden wij spelenderwijs en met heel veel lol de eerste ritmes en langzamerhand kwam daar een leuk eindresultaat uit voort. Na 3 kwartier op de djembé geoefend te hebben, waren we hard aan een verfrissing toe. Voor de dames achter de bar was het daardoor even spertijd. Toen Jan weer begon, was het voor ons het sein voor de finale. Een Afrikaans meisje zong voor ons een prachtig lied en Bibu (een Afrikaanse jongen) gaf ons een “inburgeringscursus”  djembé. Onder leiding van Drum4Fun speelden we een prachtig ritme djembé naar het eind van de avond. Na het slotwoord van Tiny Mooij, was er nog een kleine attentie voor alle leden. Ik denk dat alle VKO leden het met me eens zullen zijn: het was in een woord “Geweldig” 

Jaarvergadering en kienen.
Op 13 februari hadden we onze vergadering en kienen. De opkomst was goed. Er waren 78 leden. Onze voorzitster Tiny Mooij opende om 8 uur de vergadering. Voordat de vergadering begon, stonden wij stil bij het overlijden van Rina Stuyt. Rina was sinds 1-10-2003 een trouw lid van onze vereniging. Tevens stonden wij stil bij het overlijden van Wilfried Klaver, zoon van Riet Klaver. Voor beide families is dit een heel groot verlies en verdriet. Hier zijn geen woorden van troost voor te vinden. Wij wensen hen allen heel veel sterkte en kracht. Wij hielden een minuut stilte. Daarna begon het serieuze gedeelte van de vergadering. Het geheel zag er allemaal positief uit, dus verliep dit voorspoedig. Onze vereniging groeit nog steeds. In 2012 hadden we 13 nieuwe leden en in 2013 al 6. We hebben op dit moment 121 leden. Het VKO is een hele gezellige en bloeiende vereniging voor alle vrouwen en van alle leeftijden.  Toen begon het gezellige gedeelte. De leden hadden allemaal een leuk prijsje meegenomen. De prijzentafel stond vol. Dat beloofde een lange avond. En dat was ook zo, maar met een lekker glaasje erbij, aangeboden door het bestuur, en verscheidene rondjes bingo verder, was de tafel toch aan het eind van de avond helemaal leeg. Het was weer een gezellige avond.  

Verslag van de avond over ” Lichaamstaal”
Voor 20 maart hadden we mevrouw Regina Arbouw uitgenodigd. Zij gaf een lezing over “Lichaamstaal”.  De opkomst was weer geweldig!!! Lichaamstaal is de taal die iedereen spreekt, of je nu praat of niet. De basiskennis van onze lichaamstaal is heel nuttig in allerlei situaties. Daar staan we eigenlijk niet bij stil: maar denk maar eens aan de uitdrukking: “dat gezicht spreekt boekdelen”. Aan de uitdrukking in het gezicht en de verschillende houdingen van het lichaam kun je zien hoe de persoon tegenover je zich voelt. Denk aan: verdrietig, blij, of boos of misschien wel heel verlegen. Mevrouw Regina Arbouw kon hier heel boeiend en ook humoristisch over vertellen en reacties van de leden bleven natuurlijk niet uit. Zo ontstond er een hele boeiende en leerzame avond. Na de pauze werd er een quiz gedaan waarin we konden zien of we de juiste signalen konden herkennen. Kortom een hele fijne avond met vele punten van herkenning.                                                                                    

Verslag van de excursie naar Bejo zaden B.V.
Met 33 dames vertrokken wij op 26 maart naar Warmenhuizen. We werden ontvangen in de barzaal met een heerlijk kopje koffie. We begonnen met een interessante introductie film. Bejo: een naam die staat voor kwaliteit. Het bedrijf is wereldwijd toonaangevend. Over de hele wereld kiezen specialisten uit de voedingsketen de groentezaden van Bejo. Bejo heeft meer dan 100 jaar ervaring in de zaadbranche en behoort tot de toonaangevende specialisten in veredeling, productie, bewerking en verkoop van kwaliteitszaden. Ruim 1100 medewerkers werken met grote betrokkenheid voor Bejo. Bejozaad wordt geleverd aan meer dan 100 landen via een wereldwijd netwerk van Bejo-Ondernemingen. We konden vragen stellen aan Mark van Gerven die op alle vragen een  deskundig antwoord had. Daarna werd de groep in tweeën gesplitst. Danielle en Mark deden de rondleiding en vertelden ons hoe elke partij zaad een lange weg gaat van schoning en kwaliteitscontroles om daarna te worden bewerkt tot unieke productvormen met o.a. bescherming tegen schimmels en insecten en een uitstekende kiemkwaliteit. En zo kregen wij een geweldige rondleiding in het bedrijf: Van zaadje tot in de verpakking als het de deur uit gaat, en dan moet er nog heel veel gebeuren om dat worteltje of iets anders op je bord te krijgen. We hadden een hele leerzame middag en om half 5 gingen we weer heel wat wijzer richting Obdam.

 Verslag kleinkunstenaar Klaas Visscher
Onze gast op 17 april was kleinkunstenaar Klaas Visscher. De opkomst op deze laatste avond voor de zomerstop was zoals gewoonlijk weer heel groot:er waren ± 80 dames aanwezig. Klaas bracht een prachtige voorstelling met o.a. liedjes van Gerard Cox, Boudewijn de Groot en Benny Nijman. Hij wisselde dit af met leuke conferences en woordspelingen. Hij deed ook een leuke quiz met slogans van reclames waarbij wij de juiste naam van het artikel moesten raden. Hiermee won Marga Tames een leuk boekje: Geen woord Frans: van de schrijver Klaas Visscher ( hoe kan het ook anders). Op zijn website staat Klaas afgebeeld als “De Gerard Cox” maar wel met rechte krullen. Hij had een liedje geschreven op de melodie van “Aan het strand stil en verlaten” en met begeleiding van Klaas zongen we dit uit volle borst mee. Ontzettend leuk en gezellig. Klaas sloot “Bachiaans” af met een zelf geschreven lied op de muziek van Bach. Ik kan wel zeggen dat we allemaal hebben genoten van deze avond. Nu nog “HET UITJE” op 16 mei, en de RABOBANK FIETSTOCHT” op 8 juni en dan hebben we een prachtig 1e halfjaar van 2013 met het VKO gehad.      

Dagtocht
Op 16 mei vertrokken we met 37 dames. We bezochten dit jaar de provincies Friesland en Noord Holland. Om 9 uur reed de bus naar Leeuwarden. Het weer was redelijk: het was in ieder geval droog. In Leeuwarden bezochten we het museum van Boomsma Distilleerderij. Daar kregen we koffie met een lekker stuk oranjekoek. Na het bekijken van een film konden we rondkijken in het museum. We werden als het ware teruggevoerd naar de jaren 30. Heel veel herkenbare spullen van vroeger. Na afloop konden we nog lekker proeven van een glaasje vlierbessenjenever en jenever van wilde bramen. U begrijpt: we gingen vrolijk de bus in. Velen hadden een lekker flesje sterke drank gekocht. We werden op ons woord geloofd dat we boven de 18 waren. Vervolgens bracht de buschauffeur ons naar Terherne, waar de boot al klaar lag voor een rondvaart over de meren rond Terherne. Aan boord kregen we al snel een lekkere lunch voorgeschoteld. We lieten het ons lekker smaken. Vanwege de motregen konden we helaas niet op het dek, maar we hebben ons best vermaakt tijdens de rondvaart. De bus vertrok vervolgens weer naar Noord Holland, naar Den Helder, waar we het Marinemuseum bezochten. In verband met de tijd konden we niet alles bezichtigen, maar het kijkje in de onderzeeboot was zeker de moeite waard. Het was bijzonder om te zien hoe ze alle plekjes in zo’n boot hadden benut. Alle voorzieningen waren erg krap en we vermoedden dat menig matroos wel een keer uit het smalle stapelbedje is gevallen. Onderweg naar Obdam maakten we natuurlijk nog een stop voor het diner. Het is altijd weer een verrassing voor de leden waar we gaan eten. Er werd natuurlijk volop gegist naar de bestemming. We reden langs de prachtige bollenvelden richting Alkmaar.  Daar stopten we bij restaurant “de Waard-In”. Dit restaurant is onderdeel van Esdégé- Reigersdaal. De bediening bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking. Zij hadden de taak om 37 dames te voorzien van een heerlijk  diner. En dat deden ze erg goed! Daar kan menig restaurant een voorbeeld aan nemen. Het eten was voortreffelijk en het gratis drankje ging er goed in. Met een voldaan gevoel van een prachtige dag reden we weer naar Obdam. Deze dagtocht was weer heel goed door Ina samengesteld. Tot slot wens ik iedereen namens het bestuur een hele zonnige en warme zomer toe.                                 

Zeer geslaagde avond met  Zangtheater MAMS
Op 18 september organiseerde Vrouwen Kontakt Obdam een avond met het Zangtheater MAMS. De opkomst was groot. Er waren tevens een paar  dames die meteen lid wilden worden. Deze vrolijke meiden van Mams brachten  liedjes van toen en nu. Het was een plezier om naar te luisteren én te kijken. Want ze voerden regelmatig een leuk stukje theater op. We moesten erg lachen om de achtervolging van Swiebertje door veldwachter Bromsnor. Ook het optreden van de oma die aan karate deed, was zeer lachwekkend. Naast al deze grappen en grollen lieten de dames van Mams ook serieuze liedjes horen en veelal meerstemmig . ‘Het Dorp” van Wim Sonneveld klonk prachtig. De meiden (zoals ze zichzelf noemen)  van Mams beschikken over goede stemmen en de hele show was lekker vlot en de liedjes kwamen in snel tempo voorbij. Enkele items hadden speciaal betrekking op onze vrouwenvereniging. Een leuk detail van Mams is dat er 3 maal 2 zusjes aan meedoen. We hebben een fantastische avond gehad. Hopelijk zien we u weer op onze volgende avond met een heel ander thema, namelijk osteopathie.                                                                                                                                                                                          

Lezing over Osteopathie.
Op 16 oktober gaf osteopaat Rein Bartlema een lezing over osteopathie. Rein legde het verschil uit tussen een fysiotherapeut, chiropractor en een osteopaat. Een osteopaat kijkt naar het totaalbeeld van het lichaam: de organen en de wervelkolom. Door de behandeling wordt het lichaam geactiveerd tot het zelfherstellend vermogen. Samen met zijn collega Kees Molenaar liet Rein d.m.v. een skelet zien waar vaak de problemen in de wervelkolom zitten. Tevens had hij een model van het menselijk lichaam mee. Via een powerpoint presentatie liet hij ook een aantal voorbeeldklachten zien en legde uit hoe hij deze klachten behandeld had. Rein is gespecialiseerd in kinderosteopathie. Hij heeft al veel huilbaby’s kunnen helpen. De oorzaak zit vaak in een misvorming van de schedel. Er werden veel vragen uit het publiek gesteld. De interesse was groot, dat bleek ook uit de grote opkomst. Het zal me niet verbazen als hij het binnenkort heel druk krijgt, want osteopathie kan helpen bij veel verschillende klachten.                                                                                                                                  

High Tea
Op 24 oktober gingen we met 33 dames naar Nieuwe Niedorp voor een heerlijke High Tea bij Jan Cees Lont. Door het uitzonderlijke mooie weer voor eind oktober, konden we lekker buiten zitten op het binnenplein. Daar was alles mooi versierd met prachtige creaties van pompoenen.Binnen stond het High Tea buffet klaar. Jan Cees had alles zelf gemaakt en het zag er heerlijk uit. Het smaakte ook voortreffelijk. We konden kiezen uit diverse sandwiches, slagroomsoesjes, taartjes, muffins, scones met cream en jam, cake en bonbons. En natuurlijk diverse soorten thee, en ook koffie. Nadat we daar heerlijk van genoten hadden, konden we nog door de winkel lopen om de prachtige creaties te bekijken. We hebben weer een gezellige middag gehad.                                                                                                                     

Keezavond
Op 20 november hebben we een gezellige Keezavond gehad. De opkomst was hartstikke goed: 17 tafels bezet. De keezborden hadden we van de ouderenbond, van leden en familie geleend. Een aantal leden deed dit spel voor de eerste keer, maar geen nood: er zijn geen moeilijke spelregels. Een kwestie van even weten, en dan goed opletten. Onder het genot van een lekker kopje koffie/thee met een lekker stukje speculaas werd er heel serieus gespeeld en natuurlijk ook gelachen. Bij velen kwam daarna nog een glaasje en een portie bitterballen op tafel. Kortom: het was weer, zoals gewoonlijk, een zeer geslaagde avond. Zeker voor herhaling vatbaar!!!!                                                            

Kerstexcursie
Op 12 december vertrokken we met 33 dames vanaf de Brink naar de Christmasfair bij Kasteel Keukenhof in Lisse. Het weer was top, dus dat kon niet stuk. In groepjes waaierden we uit over de gezellige Kerstmarkt, met voor ieder wat wils. Regelmatig ging dan ook onze knip open. Een bezoek aan het Kasteel in Kerstsfeer, en al die gezellig ingerichte stands, afgewisseld met een kop koffie met appeltaart of een heerlijk glas glühwein, maakte deze middag tot een heel gezellig samenzijn. Om 17.00 uur vertrokken we weer richting Obdam. Daar aangekomen gingen we met een aantal dames richting Ah Tim. We werden daar opgewacht door nog 7 dames. We genoten  van het speciale menuutje van Tim, een lekker wijntje erbij en een heerlijke sorbet toe. Hartstikke gezellig was het weer! Kortom, deze dag kon niet meer stuk. 

Kerstavond
Het Kerst Samen – zijn was op 18 december  in de Brink. De opkomst voor deze  sfeervolle avond was geweldig: 100 dames. De grote zaal zag er weer heel mooi versierd uit. We begonnen om 19.00 uur met een heerlijke kerstbroodtafel, voortreffelijk verzorgd door de dames van de Brink. We lieten het ons dan ook goed smaken! Vanaf 20.45 uur trad voor ons het Koor Musical Sound op uit Heemskerk. Voor de pauze zong het koor een repertoire van musical- film- en popmuziek. Na de pauze speelden zij het klassieke verhaal van Charles Dickens: Scrooge, met liedjes van de Christmas Carol van de Muppets. Vincent Borst en Nico Klijn verzorgden de techniek. Daarvoor natuurlijk onze dank. Het was een geweldige avond, en niet in woorden uit te drukken. Dit moet je zelf meemaken! Dus als U denkt, dat lijkt me wel iets, schroom niet. Onze nieuwe programma voor 2014 ligt in januari weer ter inzage in de Brink.