Verslag 2017

                                                                                                                                                                                      Door Lida Poel

Jaarvergadering en kienen.
De eerste Vrouwen Kontakt avond van 2017 was de jaarvergadering op 18 januari in de Brink. Na het eerste kopje koffie begon Tiny, onze voorzitster, met het openingswoordje. Hierna las Ina de mededelingen voor. En daarna werd kort en bondig het jaarverslag voorgelezen door Joke. De jaarvergadering was zo spoedig afgelopen. Na het 2e kopje koffie begon de bingo. Iedereen had een prijsje ingebracht. Joke gaf nog een hint om eventueel iemand anders ook een prijsje te gunnen, als je er zelf al een of twee gewonnen had. Daar werd echt aandacht aan geschonken. Na 3 rondes kregen de leden een glaasje aangeboden en werd het vrijwilligersteam die de koffie enz. verzorgen, bedankt voor het afgelopen jaar en in de bloemetjes gezet. Hierna volgden nog 3 rondes, zo ging iedereen weer met een gewonnen of  geschonken prijsje naar huis. Het was een gezellige jaarvergadering die bezocht werd door 59 leden.       

Wie is de Mol?
Na veel voorbereiding van Ina en de generale repetitie van het bestuur was het 15 februari  dan zover, de avond van “Wie is de Mol?”. Het openingswoordje werd gedaan door Tiny, onze voorzitter en na een kopje koffie of thee gedronken te hebben, ging Ina het spel uitleggen. Bij binnenkomst had iedereen een envelop gepakt waarop het tafelnummer stond, zodat het voor iedereen met nieuwe tafeldames en het spel een spannende avond werd. Er werden 4 spellen gespeeld en na 2 spellen werd er pauze gehouden en tijd voor koffie of thee. Na de 4 spellen moest ieder aan haar eigen tafel de Mol raden. Na alles berekend te hebben werden 5 prijswinnaars verwend met een leuk voorjaarsstukje. De uitkomst had te maken met het (monopoly)geld wat zij hadden verdiend per spel, en het raden van de Mol. 2 Mollen werden niet geraden, dat waren Vera van Schagen en Gura van Kampen. Zij kregen een verhalenbundeltje, geschreven door Krista van der  Hulst ( dochter van Ina). Na nog even bijpraten onder het genot van een glaasje, (aangeboden door het bestuur)  werd onze spannende, gezellige avond, afgesloten door de voorzitter.

 Santiago de Compostella
Op 15 maart  presenteerde Vronie Spil haar wandeltocht naar Santiago de Compostella, een afstand van 3000 km. Zij deed dat om aandacht te vragen voor de Stichting Uganda, die is opgericht na de moord op pater Kees Spil. Deze (haar zwager) is na een roofoverval vermoord in 1998. Ook niet-leden waren op deze avond welkom en daar werd zeker gehoor aan gegeven. De zaal was daarom ook goed gevuld. Na het openingswoordje van de voorzitster deed Joke een mooi woordje over ons overleden lid Jannie de Hart, gevolgd door een minuut stilte. Daarna begon Vronie met haar presentatie, waarbij ze prachtige dia’s liet zien en passende muziekstukken liet horen. Vanaf 21 april tot en met 15 augustus 2013 heeft zij deze pelgrimstocht gedaan. In haar rugzak had zij als symbool van veel verdriet en boosheid een steen meegenomen. En dit symbool wilde zij achter (zich) laten bij het bereiken van het eindpunt van haar tocht, bij het kruis. Verder zat haar tocht vol met mooie, bijzondere ontmoetingen, maar ook met veel lichamelijke pijn. Hete zon, stromende regen, blubber, verdwalen, Vronie maakte het allemaal mee. Ook familieleden steunden haar door een aantal dagen mee te lopen. Het was doodstil in de zaal want iedereen reisde in gedachten met haar verhaal mee, die zij met vreugde en emotie naar voren bracht. Over deze bijzondere tocht heeft zij een boek geschreven, welke op onze avond gepresenteerd werd. Het eerste exemplaar overhandigde zij aan  haar broer, die haar extra gestimuleerd heeft. Aan haar dierbare moeder heeft Vronie het manuscript voorgelezen waar zij erg van genoot, maar die het voltooien van haar boek niet meer kon meemaken. Na haar presentatie kon men haar attributen bezichtigen, die zij mee had in haar rugtas tijdens haar reis. Ook kon men haar boek kopen en deze bijzondere reis nogmaals beleven. 

Excursie naar het Slimste Huis.
Op 4 april jl had de VKO een excursie in ’t slimste Huis, Alkmaar. Na een kopje koffie of thee gedronken te hebben, begon de rondleiding. Wij kregen uitleg over technologische middelen die je kunnen helpen zolang mogelijk de regie in eigen hand te houden, om zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, b.v. met een afstandsbediening gaan de gordijnen dicht en open. De voordeur, die na gecontroleerd te hebben via een schermpje, wie er voor staat, met een afstandsbediening opengaat. Of als je je afvraagt, heb ik alles thuis wel uitgezet, of ben je wel eens bang om te vallen in huis zonder dat iemand het opmerkt. Hier is overal een oplossing voor. Ook kun je producten kosteloos thuis testen en ontdekken of het geschikt voor je is. Het is dus de moeite waard om een bezoekje te brengen aan slimstehuisalkmaar.nl 

Dorinde Smit Duyzentkunt over Toon Hermans.
Op 19 april jl kwam Dorinde Smit-Duyzentkunst ons vertellen over het leven van Toon Hermans door middel van liedjes en gedichten. n 1956 gaf Toon zijn eerste one-man-show. In die tijd hadden de meeste mensen geen tv maar ging men bv bij de buren kijken die wel een TV hadden. In 1999 werd hij artiest van de eeuw. Hij schreef heel mooie luisterliedjes. Dorinde zong het bekende lied van de 24 rozen en de zaal zong voorzichtig met haar mee. Toon vond het heel belangrijk om dicht bij het publiek te staan en hij kwetste ze nooit met zijn teksten. Na de pauze vertelde Dorinde over zijn schilderkunst. Zijn huis hing vol met doeken. Toon schreef ook dagboeken o.a. over zijn jeugd, die niet onbezorgd is geweest.  Zijn ouders woonden prachtig, maar na een faillissement waren zij alles kwijt en hadden zij het heel arm. Hij had een broertje verloren en op 14-jarige leeftijd verloor hij zijn vader die toen 44 jaar was. Toon schreef een lied over zijn vader en er is een Toon Hermans huis in Sittard, zijn mooiste nalatenschap. In 1998 is Toon overleden, hij was de mooiste clown die wij ooit hebben gehad. 

Dagtocht 11 mei 2017
Op donderdag 11 mei jl. begon ons jaarlijkse dagje uit met stralend weer. Met de bus en chauffeur Luuk hadden wij een mooie rit naar Honselersdijk. Het Westlands Museum is de plek om kennis te maken met de historie van deze bijzondere streek, het grootste glastuinbouwgebied van de wereld. Wij werden eerst verwend met koffie/thee en lekkere appeltaart. De rondleiding binnen begon vanaf de Romeinse tijd tot heden. Daarna wandelden wij door de historische tuin, tussen de fruitmuren en kassen, waar op ouderwetse wijze Westlandse producten gekweekt worden, zoals druiven, perziken, pruimen en asperges enz. Deze tuinen worden onderhouden door ca. 50 vrijwilligers. Na de lunch die daar goed verzorgd werd, vervolgden wij ons uitje naar Noordwijk en bezochten wij een biologische kwekerij en theedrinkerij. Eerst dronken wij thee in de theetuin en kregen daarna uitleg en proeverij van bijzondere eetplantjes. En na een heerlijk diner in Restaurant Stam in Wognum eindigde ons gezellige, zonnige dagje uit. 

Three of Us 26 sept 2017
De vakantie zit erop en het programma van het V.K.O. is weer begonnen. Op 20 september j.l. trad de groep Three of Us bij ons op. De zaal was goed gevuld en na het openingswoordje van de voorzitster hebben we eerst even stilgestaan bij het overlijden van ons lid Ans Dekker. Een minuut stilte en een gedichtje werd er voorgedragen, om even met onze gedachten bij Ans te zijn. De groep Three of Us bestaat uit: Evert Sijm – bassist van de groep de Blue Star.  Hij speelde de diverse gitaarpartijen. Erwin Osch – bespeelde de bugel, de synthesizer en cagon. Astrid Meester – zangeres met een dijk van een stem, zong vele prachtige luisterliedjes. Zoals onze voorzitster al zei, je beleefde de teksten nog intenser als dat je ze voor de radio of via de CD hoort. Vele bekende artiesten en hun nummers wisten  de dames van onze generatie zich te herinneren, zoals:  Corry Brokken met “La Mama” en  Robert Long  met zijn “Kalverliefde”, je beleefde het zelf weer. Willeke Alberti met “Telkens Weer”, Lenny Kuhr met haar ” Troubadour”, Frans Halsema en Jenny Arean met hun “Wachten kan niet meer”. En dan was daar nog het mooie lied “Ik zou wel eens willen weten” wat ooit gezongen werd  door de op 1-jarige leeftijd blind geworden Jules de Korte. Ook Rob de Nijs, de Mama’s en de Papa’s, Herman van Veen, Stef Bos, het kwam allemaal voorbij. Zo kwam er weer een einde aan een mooie avond, en na een groot applaus voor the Three of Us en een slotwoordje van de voorzitster gingen wij allemaal weer voldaan naar huis. 

Leuke Keez-avond
Op 15 november j.l. hebben wij onze avond gezellig gevuld met Keezen. Bij de ontvangst moest men een nummertje pakken en op die manier werden de teams gecreëerd. Er werden drie rondes gespeeld en daarna werden de punten opgeteld. Nrs. 1 waren Margriet van Velzen en Lida Poel. Nrs.2 Tini Carper en Christien Bankras. De poedelprijs ging naar Ria Ligthart en Afra Tromp. Het was weer een hele gezellige avond.     

Mooie Kerstexcursie
Onze kerstexcursie ging dit jaar weer naar Country & Christmas Fair bij kasteel De Haar in Haarzuilens. Nu nog groter en mooier. Het is de grootste kerstbeleving van de Benelux. Tijdens de busreis zat het weer ons niet mee. Een stortbui, maar in het begin van onze kerstwandeling werd het droog en liet het zonnetje zich ook nog even zien. Ogen tekort, zoveel te zien, en natuurlijk, lekker te proeven. Het prachtige kasteel kon men ook bezoeken en de spetterende watershow trok heel veel belangstelling. De middag vloog om en weer aangekomen in Obdam heeft een aantal dames heerlijk en gezellig gegeten bij Ah Tim.      

Mooie Kerstavond
De voorzitter opende onze kerstavond met een hartelijk welkom en vertelde dat na onze broodmaaltijd het koor “Vijf voor Zes”  ons zal vermaken. Na een kerstgedachte en 1 minuut stilte voor diegenen die dat op prijs stelden, konden wij genieten van onze goed verzorgde broodmaaltijd. De tafel was feestelijk gedekt en de vrijwilligers hebben hun uiterste best voor ons gedaan. Daarna werd het tijd voor het optreden van 5 voor 6, een koor wat bestaat uit 4 zangeressen, 4 zangers en 4 muzikanten. Ooit zijn ze begonnen met 5 dames en 6 heren, vandaar hun naam. Zij komen rondom de Streek vandaan. Ze traden op als groep, wat heel mooi klonk, en sommigen als solist. In de pauze kregen wij een drankje aangeboden. Het koor zorgde voor een gevarieerd programma met natuurlijk ook veel kerstliederen. Er werd afgesloten met samenzang van “Stille Nacht, Heilige Nacht” en “Een heel gelukkig Kerstfeest”. Zo raakten wij al aardig in de kerststemming. De voorzitter bedankte allen die aan deze avond hadden meegewerkt en zij kregen een leuke kerstattentie.

Daarna werd iedereen Prettige Feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar toegewenst.