Verslagen 2023

Feestavond 20 jarig jubileum

We zijn als VKO het jaar 2023 goed begonnen. Ons 20–jarig jubileum mochten we vieren op 18 januari met een prachtige feestavond! Eerst was er het genieten van een heerlijk warm en koud buffet, verzorgd door het Wapen van Wogmeer.  Gevolgd door een pauze onder het genot van een kopje koffie of thee met aansluitend het optreden van het Afrikaanse koor Kuzola, wat passie  betekent! De kleurrijk geklede dames oogden vrolijk en enthousiast en droegen ook zeker de Afrikaanse passie uit en wisten deze ook goed op de zaal over te brengen.
De ritmes, klanken en dans onder begeleiding van de bongo gaven  extra energie aan het muzikale optreden. Er werd in verschillende Afrikaanse talen gezongen zoals: Zulu, Swahili, Zuid Afrikaans etc.  Liederen zoals het drietalig Afrikaanse volkslied en een lied over Nelson Mandela.
We werden uitgenodigd om enkele liedjes mee te zingen waaronder ook een lied voor de vrede.
De betekenis van de liedjes werd uitgelegd en droogkomisch aan elkaar gepraat.
De dames hadden in 2011 ook al voor ons opgetreden en het was een hartelijk weerzien.
Al met al kunnen we terugzien op een feestelijk samenzijn! Onze leden gingen, na nog wat napraten, huiswaarts met een flesje  Cava, zodat ze thuis nog kunnen proosten op ons 20-jarig bestaan.
En natuurlijk met heel veel dank aan de vrijwilligers van de Brink en hun bijdrage aan het succesvol verlopen van de avond!

Modeshow 15 maart

Onze VKO bijeenkomst van de maand maart werd niet gehouden op onze vaste locatie de Brink,  maar in de mooie modewinkel van Natasja en Monique namelijk 2Impress in Ursem!
Met terplekke een leuke modeshow en met een ook mooie opkomst van onze leden en introducees.
Wij werden gastvrij ontvangen met koffie/thee en iets lekkers. Vijf leden hadden zich opgegeven om de nieuwe zeer fleurige – en kleurige voorjaarsmode te showen.
Toen de koffie/thee op was liepen de mannequins af en aan in hun afwisselende en schitterende creaties.
Het publiek reageerde zeer enthousiast!  Ze gaven hun ogen goed de kost en hun vingers voelden graag aan de mooie stoffen.  Natasja praatte ondertussen alles met passie aan elkaar met veel informatie over de geshowde kledingmerken met hun kenmerken en de gebruikte materialen.
Na afloop van de show kon een ieder kijken en passen, wat ook veelvuldig werd gedaan!
Met de kortingsbon was het extra aantrekkelijk om aankopen te doen. Daar werd ook graag gebruik van gemaakt en velen gingen met goed gevulde tassen huiswaarts.
We hebben genoten en kijken uit naar het voorjaar om onze nieuwe stelletjes te kunnen dragen.  Misschien wel op onze volgende avond op 19 april!

Medium Grada Kessens

Op woensdag 19 april werd onze avond verzorgd door het medium Grada Kessens. Annet opende de avond met een welkomstwoordje en bedankte Grada dat ze wilde invallen voor Marijke van Maanen, die ziek was. Grada doet helderziende waarnemingen.

De leden mochten een voorwerp of een foto bij haar op de tafel neerleggen van een (overleden) dierbare. Na het oppakken van de foto of voorwerp, vertelde Grada wat er bij haar binnenkwam over die persoon. Zij weet van te voren niets over deze persoon, maar vertelde wat zij doorkreeg van haar helpers. Daarna vroeg zij bij wie die dierbare hoorde en of het klopte wat zij vertelde over hem of haar en dat werd de bijna altijd beaamd. Zelfs door degenen die nogal sceptisch waren. Wij vonden het heel bijzonder dat zij door haar helpers in contact kon komen met onze dierbaren. Na de sessie werd ze bedankt met een mooie bos bloemen en dat zij ons toch weer liet inzien dat er meer is tussen hemel en aarde.                                                                                                                                                                          Ina van der Hulst.

Dagtocht

Onze dagtocht ging dit jaar naar Gouda.
Om precies half 10 vertrok het volle busje naar Gouda. Daar aangekomen liepen we van de parkeerplaats naar de stroopwafelfabriek van Kamphuisen. We moesten even buiten wachten in het zonnetje en werden meteen getrakteerd op een stukje stroopwafel. Eigenlijk heet het officieel “siroopwafel”. We kregen daarna een film te zien over het ontstaan  van het bedrijf en hoe ze er toe gekomen zijn om siroopwafels te maken. Na de film volgde de rondleiding door de fabriek, het rook er natuurlijk heerlijk naar siroopwafel. Het was leuk om het automatische proces van klaarmaken en inpakken te zien. Toen was het tijd voor koffie/thee met natuurlijk een stroopwafel. Ook kregen we nog een ander lekker koekje en een klein glaasje sterke drank.

Na dit leuke bezoek liepen we over de Markt naar het restaurant voor de lunch. Een heerlijke warmen en koude lunch, inclusief een drankje naar keuze.

Daarna volgde een bezoek aan het Stadhuis. Deze staat midden op de Markt, dus dat was  lekker dichtbij. Na de jaarlijkse groepsfoto konden we het Stadhuis bezichtigen. We kregen een rondleiding door de bode die daar al meer dan 25 jaar werkt. Hij wist heel veel te vertellen over het stadhuis dat in 1542 gebouwd is. In de prachtige zaal, die momenteel als trouwzaal gebruikt wordt, vertelde hij over de geschiedenis van het Stadhuis en van Gouda. Toen de  rondleiding klaar was, was er nog vrije tijd om de historische stad te bekijken.

Na deze prachtige dag reed de bus weer naar Obdam. De leden konden kiezen of ze nog mee gingen eten of naar huis. De meesten gingen lekker mee naar restaurant Pizza-Station. Wegens files kwamen we daar wat later aan. De eigenaar had een heerlijk menu voor ons samengesteld.
Steeds werd er weer een nieuw gerecht op tafel gezet. Dit was een mooie afsluiting van de dagtocht.

Vrouwen Kontakt Obdam wenst iedereen een mooie zomer en tot ziens op 27 september (of misschien eerder met het strandwandelen.)                                                         Ina van der Hulst

Strandwandelen op 7 september

Bij het inplannen van de datum voor onze jaarlijkse strandwandeling hadden wij niet durven hopen op zo’n geweldig mooie nazomer avond!
Met 8 enthousiaste leden vertrokken we vanaf het parkeerterrein bij de Brink en arriveerden rond 19.00u op de parkeerplaats van Hargen aan Zee.
De wandeling richting Schoorl aan Zee was nog zonovergoten en lekker warm.
Een verkoelend windje van over zee zou zeker niet vervelend zijn geweest!
Onderwijl verheugden we ons op de rustpauze bij strandpaviljoen PAAL 29, met koffie – thee – puntje taart en/of ander lekkers in het vooruitzicht.
Daarna de terugweg verlicht door de ondergaande zon, met schilderachtige rode luchten, die dankbaar en veelvuldig door ons werden gefotografeerd.
Namens ons allen kan ik wel stellen dat we dankbaar en voldaan huiswaarts keerden!

Duo Zuss op 27 september

Na onze zomerstop heeft het VKO het tweede deel van ons jaarprogramma weer opgepakt.
Dat deden we op woensdagavond 27 september, met een mooie opkomst van 61 leden, bij het muzikale optreden van zangduo Zuss!
Wat werd het een bijzonder amusante en gezellige avond!
Het duo Wendy en Annet uit Venhuizen zijn vriendinnen vanuit de wieg en hebben een heerlijke chemie en interactie.
Hun repertoire is zeer veelzijdig van Oudhollandse meezingers van tante Leen en Johnny Jordaan, Conny Stewart en de zangeres Zonder Naam, Hazes en BZN tot rock & roll  uit de 60- en 70er jaren. Met liedjes van o.a. Elvis, the Everly Brothers, the Beatles, Neil Diamond , CCR, enz. geweldig goed gezongen en alles met een eigen en spontaan “Zuss” sausje overgoten!
Er werd enthousiast meegezongen en er gingen zelfs nog wat voetjes van de vloer.
Al met al een perfect ontspannen avondje uit waar na afloop nog lekker van werd nagenoten!!!

(nieuwe) verkeersregels door Jan Wouts 

Op woensdagavond 18 oktober kregen onze leden van het VKO een opfriscursus wat betreft de Wijzigingen Wegenverkeerswetgeving.
Er was een mooie opkomst en de avond werd verzorgd door Jan Wouts uit Middenmeer. Hij had vele jaren een autorijschool met de naam A7 gehad, maar is nu gepensioneerd en nog goed geïnformeerd en ook actief bij de school verkeersexamens,medische keuringen etc.
Er zijn zoveel ontwikkelingen op de weg met steeds meer gemotoriseerde vervoermiddelen, waardoor er nieuwe verkeersregels nodig zijn.
De oudste verkeerswet stamt uit 1906. Sindsdien zijn er vele veranderingen doorgevoerd. Nieuwe verkeerstekens voor nieuwe situaties en inzichten voor bijvoorbeeld nieuwe gemotoriseerde voertuigen als de e bike,  speed pedelec,  fatbikes, scootmobielen,  brommobielen etc. Onder de weggebruikers van deze nog betrekkelijk nieuwe voertuigen vallen de meeste verkeersslachtoffers. Regelgeving en gedragsregels zijn daarom uitermate belangrijk! Hij vertelde ons ook over het puntenrijbewijs voor beginnende (en ervaren) bestuurders geldend voor de duur van 5 jaar, bij 2 punten het rijbewijs inleveren.
Ook kregen we uitleg over de nieuwe verkeersborden,  milieuzones,  milieuborden,  nieuwe wegbelijning als asstrepen, kantstrepen, groene middenstrepen, punaises,  rotondes,  het instellen van de parkeerkaart, kortom heel veel informatie! Na de pauze was een vragenronde met meerkeuzevragen,  waaruit wel bleek dat we allemaal heel goed hadden opgelet en veel nieuwe kennis was opgeslagen! Nu het nog in praktijk brengen van het nieuwe rijden – Pas je rijstijl aan –  Laat je niet onnodig afleiden door bijv. mobiel – Geef vooral je verstand voorrang  – Reageer kalm en zonder agressie!  Zo bereiken we hopelijk veiligheid en plezier in het verkeer voor jong en oud!!!

High Tea

Op donderdagmiddag 26 oktober hadden we met 25 VKO leden een zeer gezellig samenzijn bij de Amethist. We genoten er van een High Tea. Het werd een ware smikkel- en smulpartij!  We begonnen met een soepje naar keuze, tomaat- of mosterdsoep.  De etagères met verschillende hartig belegde stokbroodjes waren daarna aan de beurt, gevolgd door een stukje warme hartige taart en scones met clotted cream en jam. Vele kopjes thee en gesorteerde bonbons maakten de high tea compleet. We gingen na afloop allemaal zeer voldaan naar huis met weinig ruimte over voor de avondmaaltijd! Of er van koken nog iets is gekomen?!

Keezen en klaverjassen
Voor de woensdagavond 15 november had het VKO-bestuur voor haar leden een gezellige spelletjesavond georganiseerd. Er was keuze uit keezen en klaverjassen.  Waarschijnlijk was het weer medeverantwoordelijk voor een niet zo hoge opkomst, maar we hadden toch 9 tafels gevuld met enthousiaste spelers. Bij binnenkomst werd een lootje getrokken voor een bepaalde tafel, waardoor er verrassende koppels werden gevormd. Er waren geen grote prijzen te winnen, maar het werd een bijzonder gezellige avond met op het eind voor eenieder een smakelijke chocoladeletter als dank voor de deelname! Tot slot bleef een flink aantal leden onder het genot van een drankje aangenaam napraten.

Kerstexcursie
De kerstexcursie van het VKO bracht ons dit jaar bij museumboerderij de Anloup in de Zuidermeer.
Een prachtige engel in de voortuin van de stolp van Annie en Teun Steur verwelkomde ons. Binnen troffen we een waar kerststallen paradijs aan van wel 400 stallen!  Bij de entree en later toen we aan de koffie met appeltaart zaten gingen onze blikken al rond van de supergrote uitvoeringen tot aan de miniatuurtjes. Tijdens de koffie vertelde Annie ons over de spullen in de vitrinekast.  Ze nam ons mee naar vroeger tijden en gaf uitleg over de hoedjes, schortjes,  hand gebreide wollen herenonderbroeken, damesonderbroeken zonder kruis erin tot borstrokken en korsetten met jarretelles! Wat is er veel veranderd in de laatste eeuw en gelukkig maar, want vroeger was echt niet alles beter!!! Daarna gingen we in 2 ploegjes zelf op pad om rustig al het moois te bekijken.  En Annie gaf daarbij ook nog wat uitleg. De kerststallen in vele materialen zoals: speksteen – hout – glas – was – porselein – glas in lood – gebreide en geborduurde – in een kokosnoot en van maisblad gemaakt. En ja, ze komen werkelijk van over de hele wereld. Annie heeft ze zelf verzameld, maar ook veelal verkregen uit erfenissen, kerken en zelfs 1 uit het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.  Daar stond vroeger op iedere zaal een kerststal. Ook de kerststal uit de kerk van Obdam konden we bewonderen. We hebben onze ogen uitgekeken en met het gevoel, wat is hier ongelofelijk veel liefde, passie, zorg en energie in gestoken, gingen we al een beetje in kerststemming naar huis.  Een bezoek aan de Anloup is zeker aan te bevelen!                                                         Ria Jansen

Kerstavond 20 december

De VKO Kerstavond met onze leden is mede bedoeld om met elkaar in een verbindende en gezellige kerststemming te komen. Met de opkomst van 57 dames hadden we een fijne groep en zijn we er in deze opzet ook dit jaar weer goed in geslaagd! Volgens traditie begonnen we met een goed verzorgde en heerlijke broodmaaltijd.  Deze was zeer uitgebreid met 2 soorten soep, een rijkelijke keuze in broodjes en beleg, kerststol en tulband. Na de maaltijd was een korte pauze ingelast, zodat de bediening van de Brink de tafels kon afruimen en werden wij voorzien van een gratis drankje naar keuze. Dankzij de dames van de bediening verliep dat alles op rolletjes! De verdere invulling van de avond was in handen van het dameskoor the Midway Singers uit Alkmaar.
Het eerste deel van hun optreden was gevuld met liedjes uit hun eigen veelzijdige repertoire. Bekende Nederlandse populaire liedjes zoals: Mag ik dan bij jou en Zachtjes tikt de regen op mijn zolderraam, maar ook meerdere Engelstalige! Na hun pauze zetten zij hun optreden voort met kerstliederen. Mooie bekende liedjes, ook om zachtjes mee te zingen! Ook zongen zij een verrassende Nederlandse vertaling van het bekende Hallelujah van Leonard Cohen! Iedereen heeft zichtbaar genoten. De leden werden ook verrast met een kerst kadotasje met inhoud en gingen in een tevreden kerststemming huiswaarts.

Zuinige Aagje 24 januari 2024
Onze eerste avond van 2024 hadden we op 24 januari. Als gastspreker was ‘Zuinige Aagje’ uitgenodigd.  Velen van ons kennen haar misschien beter als Cobi van der Gragt uit Hensbroek. Op de uitnodiging stond het verzoek om een klein cadeautje mee te nemen; iets wat jezelf had gekregen maar wat je niet zo goed kan gebruiken.
Met het werkschort voor vertelde Aagje op zeer humoristische wijze én in het West-Fries hoe wij bepaalde taken in het huishouden op een veel makkelijkere manier kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan een leeg flesje vullen met 2/3 water en daarna 1/3 reiniger; en doe het wel in die volgorde want anders schuimt het de fles uit! Zo heb je altijd wat kant en klaar schoonmaakmiddel bij de hand en hoeft je geen hele emmer te maken voor bijvoorbeeld dat ene vlekje op de vloer. Ook om de vloer droog te maken hoeven we ook niet meer op onze knietjes. Zij had een superhandige tips voor ons. Naast schoonmaaktips had Aagje ook allerlei handigheidjes waarvoor je bepaalde producten nog meer kon gebruiken. Tussendoor had ze ook diverse leuke anekdotes. Tijdens de pauze kregen wij de opdracht om in groepjes zoveel mogelijk snelle maaltijden te noteren. Dat noteren gebeurde, in het kader van duurzaamheid, op een oude, lege enveloppe.De groep met de meeste maaltijden mocht als eerste een “prijs” uitzoeken tussen de meegebrachte cadeautjes en zo was er voor iedereen een duurzaam presentje. Aan het einde van de avond ging het werkschort uit en met de zondagse schort kregen we nog een kleine toegift. Wij hebben allemaal enorm genoten van haar smakelijke manier van vertellen en haar hele leuke presentatie!

Jaarvergadering 14 februari 2024
De VKO jaarvergadering werd op 14 februari gehouden met aansluitend kienen. De vergadering verliep voorspoedig,  met weinig op- en aanmerkingen en werd door 44 leden bijgewoond. De kascommissie leden werden bedankt en ontvingen een attentie voor hun inzet. Ina werd geprezen door de kascommissie voor haar complete en overzichtelijke financiële jaarverslag! Voor de nieuwe leden was er een welkomstcadeautje, toevallig was geen van die leden aanwezig. Voor de vrijwilligers van de Brink was er een bedankje in de vorm van een bakje voorjaarsbloeiers. Leden die niet bij de kerstavond aanwezig waren konden alsnog hun kerstattentie bij het bestuur ophalen. Ook was er een oproep voor leden die het bestuur willen ondersteunen.  Het gaat o.a. om het organiseren van film en/of museumbezoek, om hand- en spandiensten bij een creatieve avond of de kerstavond en die vervoer willen aanbieden voor leden die niet meer zo goed ter been zijn. Aanmelden kan natuurlijk ook nog op ieder ander moment!
Na de vergadering was er tijd voor een pauze en het uitdelen van de kienbordjes.  Er waren veel mooie en smakelijke prijsjes ingebracht! Na afloop ging iedereen tevreden met 1 of meerdere prijsjes naar huis. In de foyer was nog de mogelijkheid om bij een glaasje bij te praten.