Verslag 2015

Band Op Grijze Wijze.
O
nze eerst avond in 2015 was een geweldige avond. De opkomst was groot: meer dan 100 leden. We hadden de band “Op Grijze Wijze ” uitgenodigd. Zij noemen zich: de vijf opa’s uit De Goorn die graag eens op de planken wilden, om muziek te maken op een manier die net iets anders klinkt. Onder het motto: “  Amusement van eigen recept!“ De ingrediënten waren ruimschoots aanwezig in de vorm van zang en instrumenten. Hoewel zij allemaal al boven de 70 jaar zijn (op één na, hij was nog maar 69) brachten zij de nummers met de nodige humor en veel grapjes tussendoor. De wisselende instrumenten zoals piano, keybord, klarinet, en de trompetten zorgden voor een mooie afwisseling. Tevens moesten we heel erg lachen om het stukje met de viool. Zij spelen al heel lang samen, maar sinds 5 jaar voor het goede doel, namelijk aangepaste fietsen voor de bewoners van Leekerweide in Wognum. Twee bandleden hebben een familielid op Leekerweide wonen, vandaar dat ze graag hun gage af willen staan voor de Stichting Vrienden van Leekerweide. De inhoud van onze busjes (normaal bestemd voor onze zieke leden) was deze avond bestemd voor dit goede doel. Onze leden hebben samen een bedrag van €344,00 bijeengebracht. De bandleden hebben ons daarvoor heel hartelijk bedankt. We hebben allemaal zeer genoten van deze geweldige avond. 

Jaarvergadering en kienen
Op 18 februari 2015 hadden we onze jaarvergadering en kienen. De opkomst was goed. Onze voorzitster Tiny Mooij opende om 8 uur de vergadering. We hadden deze avond 2 jubilarissen. Tiny Mooij (voorzitster) en Ineke Blankendaal (bestuurslid) zitten al 10 jaar in ons bestuur. Een hele prestatie en daar werd natuurlijk wel bij stilgestaan. Zij kregen bloemen en een cadeaubon aangeboden voor hun geweldige inzet! Daarna begon het serieuze gedeelte van de vergadering. Het geheel zag er allemaal positief uit, dus verliep dit voorspoedig. Toen begon het gezellige gedeelte. De leden hadden allemaal een leuk prijsje meegenomen. De prijzentafel stond vol. Dat beloofde een lange avond. En dat was ook zo, maar  met een lekker glaasje erbij, aangeboden door het bestuur, en verscheidene rondjes bingo verder, was de tafel toch aan het eind van de avond helemaal leeg. Het was een hele fijne avond.                                                                       

Medium Marijke van Maanen
Op 18 maart werd de avond verzorgd door het medium Marijke van Maanen. Het sprak vele leden aan, de zaal was vol. De leden konden 1 foto of 1 voorwerp  meenemen zodat Marijke in contact kon komen met een overleden dierbare. De berichten krijgt Marijke door van haar gids Helena. De avond werd geopend met een prachtige muziek. Marijke pakte een foto of voorwerp van de tafel en vertelde eerst wat zij door kreeg van haar gids. Daarna vroeg zij bij wie de foto of het voorwerp hoorde. Dan ging het gesprek verder en kon men ook vragen stellen. Heel emotioneel en heel bijzonder. Het is dan ook moeilijk om uit te leggen hoe zo’n avond verloopt. Dit moet je echt zelf ervaren. We zeggen ook altijd: Elk huisje heeft z’n kruisje. Het is dan ook heel goed om positief in het leven te blijven staan en door te gaan hoe verdrietig men ook af en toe kan zijn. Ik zeg altijd: Je moet het zelf doen, hou van jezelf en wees lief voor elkaar!!! Marijke sloot de avond af met een prachtige cd: You raise me up. Een prachtige avond die door vele leden werd afgesloten met een praatje en een glaasje toe.                                                                               

Excursie naar de rioolzuivering bij het Geestmerambacht
Op dinsdag 24 maart kregen we een rondleiding bij de rioolzuivering van  het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. We kregen eerst een film met uitleg over de verschillende taken van het waterschap, o.a het versterken van de dijken in Noord-Holland. Het Hoogheemraadschap beheert ook zo’n 1400 km aan wegen met alles wat daarbij hoort aan onderhoud van bomen, verkeersborden, openbare verlichting en bermen. Na de film en extra uitleg werden we rondgeleid door de waterzuiverings- installatie. Het was indrukwekkend om te zien hoe het water gezuiverd wordt. Bij de eerst machine: de “harker” zagen we hoe het eerste vuil uit het water geschept werd. Het stonk er vreselijk! In de harker zagen we resten maandverband, tampons en nog veel meer vieze troep. Buiten zagen we de grote bassins waar het water daarna gezuiverd wordt met behulp van speciale bacteriën. We kregen goede voorlichting hoe we zelf het rioolwater minder  kunnen bevuilen. Tip voor de dames: gooi geen maandverband, tampons en “natte doekjes” in de WCpot! Ook frituurvet is lastig te verwijderen uit het water. We hebben veel opgestoken op deze interessante middag.                                                                                                 

Verslag Dagtocht
Het was de afsluiting van het voorseizoen van het VKO. Het weer zag er deze dag goed uit op woensdag 25 april. De bestemming was dit jaar Flevoland. Om 9 uur vertrokken we met 38 dames met de bus richting Almere. Daar bezochten we de welbekende Yakult Fabriek. Eerst kregen wij een interessante uitleg over de geschiedenis van Yakult en hoorden wij dat er veel meer producten zijn dan alleen het ons welbekende “flesje Yakult”. Daarna kregen wij een rondleiding langs de verschillende productieprocessen.  Je loopt door de gangen en je kunt dan zo via de ramen het hele proces bekijken. Tot slot kregen wij allemaal een koeltasje met 21 flesjes Yakult om het eens uit te proberen. Vervolgens reden wij naar Biddinghuizen waar we een rondvaart maakten op het Veluwemeer. Tijdens de rondvaart genoten wij van een heerlijke lunch. Dan richting Spakenburg waar we een museum bezochten met vele gebruiksvoorwerpen uit de visserij en het boerenleven. We kregen van vrijwilligers een leuke uitleg over het leven van onze voorvaders in de visserij en het boerenbestaan. Helaas hadden we tekort tijd om uit te waaieren in Spakenburg, want “vadertje tijd” gebood ons om weer op tijd bij de bus te zijn. We moesten weer op huis aan, maar niet voordat wij bij de Chinees in Nieuwe Niedorp genoten van een heerlijk Buffet. Om half negen kwamen we weer voldaan in Obdam aan en ging een ieder weer “zijns weg”. Het bestuur van het VKO wenst alle leden een prachtige zomer toe. Fijne vakantie!!!!!! 

Leuke avond met Cabaretière Inge Platte.
Op woensdag 16 september heeft cabaretière Inge Platte voor ons opgetreden. Het was onze eerste avond na de zomerstop. De opkomst was geweldig. Een volle zaal. Tijdens het openingswoord van onze voorzitter Tiny Mooij, kwam Inge Platte binnen als Mien de schoonmaakster. Met de stofzuiger begon ze de boel te reinigen dat het een lieve lust was. Ook de leden moesten eraan geloven. Pluisje hier, stofje daar en de stofzuiger en de kruimeldief deden hun werk. Vele humoristische momenten passeerden de revue. Na de pauze kwam Inge Platte als Truus op het toneel. Een slecht geïntegreerde Amsterdamse op de Veluwe. Na 20 jaar oefenen lijkt ze de Veluwse gebruiken al aardig onder de knie te hebben. Gezien haar leeftijd weet ze alle voor- en nadelen van het ouder worden. We genoten van deze Amsterdamse boerin. Er werd na afloop door velen nog een borreltje toe genomen. Kortom een goed begin van het naseizoen.     

High Tea
Op 3 november gingen we voor een gezellige “ High Tea” naar Restaurant “De Amethist” in ons eigen dorp Obdam. Mandy Smit verzorgde voor het eerst een High Tea in haar pas geopende restaurant voor 43 leden van het VKO. Om 2 uur werden we verwacht. Het zag er heel gezellig en lekker uit. We genoten van een heerlijk pompoensoep, hartige sandwiches en daarna van allerlei zoete heerlijkheden met natuurlijk een lekker bakkie koffie/thee. r werd ook heel wat “afgekakeld en gelachen” Om kwart voor 5 waren we allemaal “uitgesnoept”. Voldaan gingen we weer naar huis en ik ben er van overtuigd dat er  weinig of helemaal niets meer gegeten is. Zo’n  middag houden we erin. 

Keezavond
Op 18 november 2015hadden we een gezellig avondje Keezen. Vanwege de weersomstandigheden viel de opkomst een beetje tegen, maar toch hadden we 15 tafels bezet. De “keez” borden hadden we van de ouderenbond, van leden en familie geleend. Een aantal leden deed dit spel voor de eerste keer, maar geen nood: er zijn geen moeilijke spelregels. Een kwestie van even weten, en dan goed opletten. Onder het genot van een lekker kopje koffie/thee werd er heel serieus gespeeld en natuurlijk ook gelachen. Bij velen kwam daarna nog een glaasje op tafel. We hadden nu wat kleine prijsjes en het leuke was dat Truus van Diepen-Engel, die nog nooit dit spel gedaan had, samen met Tiny Vlaar de 1e prijs had. Dat was een applaus  waard. Kortom: het was weer, zoals gewoonlijk, een zeer geslaagde avond. Zeker voor herhaling vatbaar!!!! Denkt U nu. Dat lijkt mij ook leuk, kom  dan  gewoon eens langs op een van onze avonden.                                                             

Kerstexcursie
Op donderdag 10 december was onze jaarlijkse Kerstexcursie. Dit jaar gingen we naar de Winterfair in Garderen. We vertrokken met 32 dames om 12.00 uur vanaf het kerkplein. Het weer was goed en we hadden er allemaal zin in. Om kwart over 1 waren we er en nadat de entreekaartjes uitgedeeld waren, waaierden we in groepjes over het terrein. Het zag er gezellig uit. Het pad leidde ons langs de vele stands met klassieke en trendy kerstaccessoires, heerlijke delicatessen, kleding voor het buitenleven enz. Je kwam ogen tekort! Het grootste deel van deze fair was overdekt. Er waren ook prachtige zandsculpturen te zien. Bakkie koffie of choco” met wat lekkers erbij, hoorde er natuurlijk ook bij! Maar wat gaat de tijd snel. Om kwart voor 5 uur moesten we in de bus zijn en gingen we weer richting Obdam. Er werd heel wat “afgeteut” in de bus. Door de file waren we een half uur later dan gepland in Obdam. Bij Pizzeria Dolomiti bij het station werd met smart op ons gewacht. Daar stonden lange tafels sfeervol gedekt en wij “28 dames” genoten ter afsluiting van de gezellige middag van heerlijke gerechten  met natuurlijk een “glaassie”. Tot slot een sorbet toe. Er waren ook een aantal dames die niet mee waren met de excursie, maar die het leuk vonden om mee te gaan eten. Kort gezegd: we hebben weer genoten en deze Christmasfair is zeker voor herhaling vatbaar!!!!!! 

Kerstavond
Op 16 december was ons Kerst Samenzijn in de Brink. De opkomst voor deze  sfeervolle avond was geweldig: 105 dames. De grote zaal zag er weer heel sfeervol uit. We begonnen om 19.00 uur met een heerlijke Kerstbroodtafel. Voortreffelijk verzorgd door de dames van “De Brink”. We lieten het ons dan ook goed smaken! In de pauze werd er een borreltje door het bestuur aangeboden. Om 20.30 uur trad Evert Oud voor ons op met 3 eenakters. De 1e eenakter ging over het negenjarige weesjongetje Wanjka die zijn dorp moest verlaten om in Moskou een vak te leren. De 2e eenakter ging over een boot waar verschillende personen elkaar ontmoeten en de boot stuurloos blijkt te zijn. In dit “sprookje” zal blijken dat de liefde alle leegtes vult en zij onoverwinnelijk is. De 3e eenakter ging over een jongen van 15 jaar die de liefde van zijn vader ontdekt en die hem leert dat liefde een geschenk is dat je telkens weer kan geven. Een mooie avond, maar het zingen van kerstliedjes werd toch wel gemist.
Tot slot: Blijf geloven in oprechtheid
             en in normen en fatsoen
             Blijf geloven in de vrede
             en een simpel kort gebed
             Blijf geloven dat een ander
             ook voor jou wat over hebt.