Verslag 2022

“Miljoenenjacht”

Op woensdag 16 februari 2022 kon onze jaarvergadering van het VKO door gaan.
We hadden eerst een welkomstwoordje. In de coronatijd waren we met 3 bestuursleden en we hebben toen afscheid genomen van Ineke Blankendaal. De vorige jaarvergadering kon toen niet doorgaan.
Inmiddels hebben we nieuwe 2 bestuursleden gevonden: Annet Bakker en Ria Jansen. Daarna werden de notulen en de mededelingen voorgelezen. Lida vertelde over het jaarverslag van 2020 en 2021.
Daarna volgde het financieel jaarverslag door Ina, dat door de kascommissie goed is gekeurd. De jaarvergadering werd afgesloten en na een kopje koffie begonnen we met het Spel Miljoenen jacht. Dit leuke spel is door Ina gemaakt en gepresenteerd. Ondertussen konden de leden genieten van een heerlijk drankje, aangeboden door het bestuur. Eerst werd er vragen gesteld, waardoor de 5 leden die het goed hadden, aan tafel mochten zitten voor het spel. Twee leden hadden na de 10  vragenronde de meeste antwoorden goed. Zij moesten een moeilijke rekensom uitrekenen en de winnaar mocht het Miljoenenspel spelen. Dat was Hannie Bakker en zij ging met een mooi geldbedrag naar huis, nadat ze het aandurfde om bijna tot het eind door te spelen. Daarna nog een winnaar bij het 2e spel; Carolien Bakker, die ook een mooi bedrag kreeg.
Tussendoor was er 7 keer een verloting, waarbij de winnaar een envelop met €5,00 won. Degenen die niets gewonnen hadden kregen de overgebleven kerstkransjes mee naar huis.
Het was een geslaagde avond.

Westfries Collectief

Op 16 maart trad het Westfries Collectief voor ons op. Annet opende de avond op een leuke manier. En daarna vertelde René Steens over Humor op z’n West-fries, over Pieter Kroon die in de huid kroop van Kees Stet. Een boertje met een zwart boerenpetje, ziekenfondsbrilletje en met een rode zakdoek. Dit werd later door de zoon van Piet Kroon overgenomen die jarenlang samen met René Steens een komisch duo vormde. Toen de zoon van Piet Kroon overleed ging René Steens alleen verder. Er werd verteld over West-friese stukjes in het dagelijkse leven, over de bôsskippen, te warskip, van wie ben jij d’r ien? etc. We hebben gelachen en genoten. De avond werd afgewisseld met liedjes die we mee konden zingen, o.a. de liedjes van Harrie Bannink en Lou Bandy. Zoals: Hoe je heette, dat ben ik vergeten. Daar bij de waterkant, Bij ons in de Jordaan, Mijn opa mijn opa.
Al met al was het een zeer geslaagde avond. We hebben veel gelachen en gezellig meegezongen met de liedjes. Waardoor allemaal herinneringen van vroeger uit onze jeugd weer boven kwamen.

Excursie naar de André Hoeve
Op woensdag 30 maart gingen we met 20 VKO leden op excursie naar de André Hoeve.
Dit is de melkveehouderij/zorgboerderij van de fam. A. Schilder aan de Noord Spierdijkerweg 179 in Spierdijk.
Na de hartelijke ontvangst mochten wij plaatsnemen in de skybox met uitzicht over de grote Cono loopstal.
Daar werd onder het genot van koffie, thee en koek een informatieve film getoond over dit duurzame en dynamische bedrijf.
Alle 5 gezinsleden zijn nauw betrokken bij de vele werkzaamheden.
Naast de zorg voor 300 stuks diverse rassen melkvee – jongvee en kalfjes is er dagbesteding voor totaal 20 personen in de zorgboerderij.  Ook zijn er diverse activiteiten te boeken o.a. kinder- en vrijgezellen feestjes, rondleidingen, logeerpartijtjes en een huifkartocht voor maximaal 40 personen.
De boerderijwinkel heeft div. soorten kazen, zuivel- en streekproducten, eieren, noten en leuke kadootjes te koop. Tijdens de rondleiding door André werd ons uitgelegd hoe dit bedrijf geheel energieneutraal kan draaien. Naast de vele zonnepanelen is er een innovatieve mono-mest-vergister.
De dagverse mest wordt hierin omgezet in stroom en warmte tot ruim 80 graden!
Deze ” biolectric ” energie wordt gebruikt op de boerderij en 6 nabijgelegen woningen.
De speciaal diervriendelijke vloer in de stal scheidt de urine en mest met winst voor koe en milieu door minder broeikasgassen.
Petje af voor deze win win win bedrijfsvoering!
Na bezoek aan de boerderijwinkel gingen we allen blij verrast en vol vertrouwen in een milieubewuste toekomst huiswaarts. Met dank aan de fam. Schilder                                                         Ria Jansen

Wijn en hapjes avond
Wij hadden met onze VKO-avond een wijnproeverij door Kees Wijte. We gingen 6 soorten wijn proeven en tussendoor kregen we lekkere hapjes. Kees werkte bij Deen en heeft zich in de wijn verdiept en hij heeft zijn certificaat hiervoor gehaald. Kees vertelde over verschillende soorten wijn en waaruit wijn is ontstaan.
1e wijn is Cava wijn= bubbeltjes wijn. Streek: Catalonië, ideaal bij tapas, gebakken vis. Elk land heeft zijn eigen bubbeltjes wijn.
2e wijn is Lindemans Chardonnany= witte wijn. Streek: South East Australië, lekker bij de vis, kip, of zo op tafel. Witte wijn wordt het meest verkocht.
3e wijn is Sol y Nieve Rueda= wit, fris, droog. Streek: Rueda uit Spanje, bij de salade of vis. Demi sec is half zoet.
4e wijn is Acantus Rosado= rosé. Streek: Rioja uit Spanje, heerlijk bij de zalm, salades of als dorstlesser. In april / mei gaan de meeste mensen aan de rosé vanwege de zomertijd. In Spanje is de rosé wat fruitiger.
5e wijn is Indomita Gran Reserva= rode wijn. Streek: de Maipo Valley uit Chili, geschikt bij stevige wild gerechten, pittige kaassoorten en stoofschotels. De kleur van de wijn komt altijd uit de schil.
6e wijn is La Pauline= rode wijn. Streek: pays d’ oc uit Frankrijk. Heerlijk om zo te drinken.
Merlot is een wat zachtere wijn en Blend: zijn 2 soorten druiven in 1 wijn.
Rosé en witte wijn kun je wat langer bewaren; 2 a 4 jaar. Ze zijn een week goed in de koelkast. De rode wijn niet ouder dan 6 a 8 jaar drinken. Er zijn in Nederland 185 wijngaarden.
Het was een leuke leerzame avond met heerlijke hapjes, gemaakt door zijn vrouw Elly. Iedereen heeft genoten.
Plan ook een proeverij met familie, vrienden, buren of collega’s op het bedrijf.
k.wijte@quicknet.nl of 06-38891294

Bezoek Poldertuin en Hoenderdaell

Het VKO museumgroepje ging op 5 mei naar Anna Paulowna. Het was een prachtige warme dag. We vertrokken vanaf de Brink en reden een route tussen de weilanden door met hier en daar allemaal tulpenvelden. De leden genoten van de tocht. We kwamen aan bij de Poldertuin en daar waren prachtige verschillende tulpen te zien. Ze waren in verschillende maten en kleuren die allemaal onderhouden worden door vrijwilligers.
Daarna gingen we op weg naar Hoenderdaell, een dierentuin. We gingen naar binnen en we spraken eerst af dat we samen koffie gingen drinken, en om 17:00 bij de uitgang weer samen te komen. Na de koffie gingen ieder een eigen kant op. Ik was met drie leden naar de ringstaartmaki’s gegaan om de voerdertijd te zien. We kwamen net op tijd en we zagen een moeder met twee jonkies op zijn rug. We mochten alleen kijken en niet voeren ivm corona, met het risico dat ze dan ziek kunnen worden. We hebben daarna nog een kaaiman gezien met schildpadden en verschillende aapjes. Later gingen we naar de leeuwen toe, waar we ook een witte leeuw en de leeuwen uit Oekraïne hebben gezien. Toen even een ijsje gehaald waar we andere leden tegen kwamen die hetzelfde dachten. Toen zijn we weer verder gegaan waar we allemaal vogels zagen zoals: de zeearend, adelaar, aasgier, papagaaien etc. We kwamen uit bij de ooievaar met jonkies en de zagen flamingo’s. Daarna gingen we het bospad op. Daar zagen we de dromedaris, alpaca’s en zo kwamen we weer bij de uitgang waar iedereen er ook weer was.
We gingen dezelfde route weer terug. En bij de Brink aangekomen hoorden we dat iedereen had genoten van de tocht, de Poldertuin, Hoenderdaell en het mooie weer. Al met al een heel geslaagde dag en blije gezichten.

 

Gezellige dagtocht
Op 11 mei gingen we samen met het KVG uit Spanbroek naar Delft. Wij waren in totaal met 27 leden. De bus vertrok uit Obdam richting Delft. De tocht duurde ruim 1 uur. Daar aangekomen liepen we naar het restaurant waar we koffie en een appelpunt met slagroom kregen. We zaten in het zonnetje en daarna gingen we naar de Candelaer toe waar we een uitleg kregen over Delfts Blauw. Dat werd leuk verteld en we weten nu meer over Delfts Blauw. We konden een schilder zien die dit schilderde. Ook konden we in het winkeltje souvenirs kopen. Twee leden hadden een kussen gekocht.

Toen gingen we naar het restaurant terug om te lunchen. Daar kregen we een kom mosterdsoep, een broodje met zalm en een broodje tonijn. Voldaan van de lunch gingen we naar de Oude Kerk voor een rondleiding. De groep werd in tweeën gesplitst en we gingen de kerk in. Onze gids vertelde het op een leuke manier en ze liet ons van alles zien. Na afloop in het winkeltje ging een ieder zijn eigen kant op.

Onze gids liep met ons mee naar de Nieuwe Kerk want ze woont daar. Onderweg vertelde ze van Piet Hein en liet ons zijn woning zien aan de buitenkant. En bij de muur vertelde ze ons over de plattegrond die door kunstenaars werd gemaakt. Prachtig om te zien, allemaal van mozaïek gemaakt en glas. Daarna vertelde ze verder in de Nieuwe Kerk en over de koningen die hier begraven zijn in de kerk, zoals Koningin Juliana, Prins Maurits, Prins Willem 1, Koningin Wilhelmina etc. Ikzelf en nog 2 leden zijn in de Maria Kapel geweest in de Katholieke kerk die 2 torens heeft. De kerk zelf was jammer genoeg dicht.

We gingen weer naar de bus toe en iedereen heeft genoten en een leuke dag gehad. Bij de Brink aangekomen gingen er een paar leden weer naar huis toe. En de andere leden en die van Spanbroek gingen nog lekker genieten van een heerlijk 3-gangen diner bij de Amethist.

Anna en Irma
VKO avond op 21 september in de Brink
Onze eerste avond na de zomerstop werd opgeluisterd door Anna en Irma.
Deze zeer getalenteerde zangeressen zijn moeder en dochter en zij vervingen op een geweldige manier de door ziekte uitgevallen zangeres Jenny Sings.
Ze gaven een fantastische theatershow met grappige sketches en prachtige luisterliedjes!
Ze begeleidden zichzelf hierbij op verschillende gitaren, piano, accordeon, cajon en kazoo.
De show was genaamd  “Stories” , omdat ze ons hierin meenamen in hun verhaal achter deze liedjes.
Op hun eigen wijze vertolkten ze de muziek van o.a. de Bee Gees,  CCR, Joni Mitchell, Klein Orkest en ook werden we uitgenodigd om mee te zingen met Ja Zuster, Nee Zuster!
Na al deze interessante informatie zullen we zeker anders naar deze liedjes luisteren.
Deze muzikale en zeer goed bezochte avond door leden, enkele nieuwe leden en ook niet leden werd nog gezellig onder het genot van een drankje nagezeten.

Sebastiaan Gerber

Op woensdagavond 19 oktober had het VKO gastspreker Sebastiaan Gerber uitgenodigd. Hij vertelde ons zijn indringende levensverhaal dat hij verdeelde in zijn 1e en 2e leven.
Zijn 1e leven speelde zich af tussen 1-8-1976 en 26-10-2002. Als o.a. topsporter en judoleraar loopt hij, tijdens de judosport, op 26 jarige leeftijd een incomplete dwarslaesie op.
Zijn leven als jonge vader staat op zijn kop. Hij kon niet eens meer zijn baby vasthouden.
Revalidatie en ook een gevaarlijke operatie aan 3 nekwervels waren alleen gericht op zijn fysieke herstel, maar voor het mentale en emotionele herstel was geen aandacht.  Voor de pijn,
de depressie, angsten en slapeloosheid werden alleen pillen voorgeschreven! Dit leidde tot een ernstige medicijn- en drugsverslaving en relatieproblemen. Een opname in Heliomare volgde.
Hij sprak met veel lof over zijn verblijf daar, de behandeling en bemiddeling bij zijn re-integratie zoals o.a. bij omscholing, aanpassingen in huis en de kostenvergoeding door de W.M.O!
Na een lange zoektocht vond hij door o.a. de leer van de TAO,  meditatie en mindfulness de weg vanuit de donkere tunnel naar het licht.
Nu na 20 jaar met een baan in het technisch onderwijs, zijn gezin met pubers, lezingen gevend en als medeoprichter en ambassadeur van de Stichting SB Holland, die strijden voor de behandeling met bacteriofagen, leeft Sebastiaan een intens en waardevol leven.
De ongeveer 45 aanwezigen hebben met respectvolle aandacht geluisterd naar het aangrijpende
Levensverhaal van deze charismatische jongeman.
Een mooi voorbeeld voor eenieder hoe je tegenslag kunt omzetten in positieve kracht!
Daarna werd er nog gezellig nagepraat.         

Excursie naar Klaver Flowers       

De najaarsexcursie van het VKO bracht ons dit jaar naar Klaver Flowers aan de Rustenburgerweg in Heerhugowaard. Gastvrij werden we ontvangen met koffie/thee door Gert-Jan Klaver die samen met zijn zus Lydia het bedrijf runt. Naast dit bedrijf, waar lelies worden gekweekt hebben ze ook een bedrijf in Ethiopië, waar met name gipskruid wordt geteeld.Tijdens de koffie kregen wij een korte film te zien van de locatie in Ethiopië waar alles zo goed als alles handmatig wordt gedaan.
Daarna een korte en versnelde film van het proces van bol tot lelie zoals dat in Heerhugowaard gaat. Voordat er 1 lelietak bij ons in de vaas staat, zijn er al 3 jaar voorbij! Na de koffie/thee en filmpjes begon de echte rondleiding. Vol passie en enthousiasme vertelde Gert-Jan over het groeiproces van de bol tot en met het snijden en inpakken van de lelies. We zagen de diverse stadia van dit proces. Een heel mooi proces dat bijna helemaal geautomatiseerd is. Alleen het snijden van de lelies en een deel van het inpakwerk gaat nog met de hand. Voor ons ging er een wereld van verwondering open. Het is een veel langduriger en intensiever proces dan bijv. de tulpenbollen.
Na afloop was er, voor wie dat wilde, een bos lelies en gingen wij weer huiswaarts.

Sinterklaasavond

Woensdag16 november VKO avond, met een zeer goed gevulde zaal over ” Het mysterie van Sinterklaas’. Wat hadden we een enthousiaste spreker, MarkJan Fraij, te gast met zijn dochter Dewi voor de digitale ondersteuning. Beide ‘Sintofielen’ en al vele jaren ongeneeslijk besmet met het Sinterklaasvirus, MarkJan al vanaf zijn prille jeugd.  Dit jaar was hij de hoofd Piet bij de landelijke aankomst van de Sint in Westzaan. In ditzelfde Westzaan runnen zij hun eigen Sinterklaas museum met een collectie van nostalgische boeken – prenten – Sint en Pietenkostuums – speculaas- en marsepeinplanken en eigenlijk nog te veel om op te noemen. Zij staan nog pal achter de originele Sint en Piet traditie! De collectie breidt zich nog steeds uit, omdat ze regelmatig authentieke spullen uit erfenissen krijgen aangeboden. In de uitleg van het “mysterie “, ondersteund met een diapresentatie, vertelde MarkJan over de legendes van de heilige Nicolaas, die leefde in de 3e eeuw in Myra.  Over de wonderen die hij verrichtte en de zorg van deze Goedheiligman voor armen en kinderen. Het oudste Sinterklaasgebruik was vanaf de 15e eeuw het schoen zetten in de kerk. Tevens was hij beschermheilige van zeelieden – havens en prostituees.
De Amsterdamse onderwijzer Jan Schenkman gaf in 1845 aan de Sint een knecht. Daarna kwamen er nog meer knechten bij, dit werden later de zwarte Pieten! Tussen de vertellingen door zongen we verschillende Sinterklaasliedjes.
De hilarische filmpjes van de Sint die strijdt met de Nederlands weer en wind elementen en met de niet zo leuke Sinterklaasherinneringen van Toon Hermans werd de avond afgesloten.
Met het strooigoed op tafel en een chocolade letter bij de afsluiting waren we heerlijk in
Sinterklaasstemming gekomen! Door MarkJan en Dewi heeft ons Sinterklaasfeest een extra dimensie gekregen. Hopelijk kunnen we Sint Nicolaas en zijn gedachtegoed nog heel lang springlevend houden! 

Kerstfair
Op donderdag 17 november bezochten we met een groepje dames van het VKO de  “Castle  Chrismas Fair”.Deze werd gehouden op het landgoed Beeckestein in Velsen.
Ondanks dat de weergoden bepaald niet met ons waren, was het toch een gezellige kerstfair.
Na aankomst genoten we naar keuze van een kopje koffie, thee, warme chocolademelk met slagroom of een glas gluhwein en cakejes. Toen we lekker opgewarmd waren gingen we in kleine groepjes op zoek naar leuke ideeën en mooie aankopen. Niet alleen in het mooie landhuis, maar ook in de vele sfeervol verlichte en gelukkig ook overdekte kramen was er een groot gevarieerd aanbod.
Kerstversieringen, maar ook heel veel lekkers, kleding, luxe verzorgingsproducten, sieraden, hoeden en sjaals en wat al niet meer! Nadat iedereen zijn inkopen had gedaan gingen we richting Hensbroek.
Bij het Springend Paard sloten we de kerstexcursie af met een mooi verzorgd en zeer smakelijk buffet! Daarna ging iedereen heerlijk voldaan huiswaarts.

Kerstavond 14 december 2022

Woensdagavond 14 december vierde het VKO met 70 leden de kerstavond van 2022.
De grote zaal van de Brink was sfeervol versierd en de tafels waren mooi gedekt!
Op de tafels lag voor ieder lid een kerstkaart en kerstattentie in de vorm van een handige aansteker.
We genoten eerst van een uitgebreide en heerlijke broodmaaltijd, inclusief groente- en
champignon soep. Nadat iedereen voldaan was werden de tafels afgeruimd en werden we nog meer in kerststemming gebracht door de zang en mooie kerstgedachtes van het popkoor “Starlight “. Onder het genot van een drankje naar keuze, aangeboden door het bestuur, werden we verrast met een medley van Nederlands en Engelstalige kerstliederen.  Het popkoor zong ook nummers van hun eigen repertoire. Er werd ook enthousiast door ons allen meegezongen met de meest bekende liedjes! De dames van het koor hadden ook zichtbaar plezier in hun optreden.  Zij waren na afloop blij verrast met hun kerstattentie! Namens het VKO bestuur wensen we iedereen gezellige feestdagen en een mooi, gezond en inspirerend 2023 toe! Op 18 januari vieren we ons 20-jarig bestaan met een gezellige feestavond!!! Nieuwe leden zijn heel hartelijk welkom.