Verslag 2016

Jaap van Saarloos                           

We openden het nieuwe jaar met een “schitterende avond” voor onze leden. Jaap van Saarloos uit Abbekerk trad op 20 januari voor ons op. We hadden een volle zaal en daar zijn we als bestuur altijd heel blij mee. Na eerst een bakkie koffie/thee opende Tiny Mooij onze avond. Daarna gaf zij Jaap het woord. Nou we kunnen wel zeggen: Jaap zong de sterren van de hemel: liedjes van toen en nu, nostalgische liedjes en tussendoor vertelde Jaap een verhaal, een gedichtje van Toon Hermans, een West-Fries versje, afgewisseld met een persoonlijk verhaal of een sketch. Jaap was een week geleden opa geworden van een kleinzoon en u begrijpt wel, “ Zo trots als een ..” Hij vertelde een West Fries verhaaltje “ Het Poppie” en aansluitend zong hij het liedje van Marco Borsato: “Dochters”, Geweldig! Af en toe zongen wij allen uit volle borst mee. Een moment week hij af van zijn programma en stond hij stil bij de vluchtelingen in de wereld. Speciaal voor hen zong hij het lied van Claudia de Breij: “Mag ik dan bij jou”. Het was een avond met veel inhoud en een avond waar de liefde voor elkaar centraal stond. Dat merkte je ook in de zaal. Toen de avond afgelopen was, namen veel leden een glaasje toe. Kortom: het was een geweldige avond. Een avond waar je blij van word!  

Jaarvergadering en kienen.
Op 17 februari was onze jaarvergadering met kienen. De opkomst was goed: 75 leden. Onze voorzitster Tiny Mooij opende om 8 uur de vergadering. Eerst begon het serieuze gedeelte van de vergadering. Het geheel zag er allemaal positief uit, dus dit verliep voorspoedig. Toen begon het gezellige gedeelte. De leden hadden allemaal een leuk prijsje meegenomen. De prijzentafel stond vol. Dat beloofde een lange avond. En dat was ook zo, maar  met een lekker glaasje erbij, aangeboden door het bestuur, en verscheidene rondjes bingo verder, was de tafel toch aan het eind van de avond helemaal leeg. Het was een hele fijne avond. 

Excursie naar Dorcas.
Op 8 maart gingen we met 23 dames richting Andijk voor een bezoek aan Dorcas. Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging.  Dorcas werkt al 35 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika. We werden ontvangen met koffie en cake en kregen eerst een diapresentatie. Marcel Dijk vertelde dat Dorcas mensen helpt hun levensomstandigheden duurzaam te verbeteren met langlopende projecten op het gebied van werk en inkomen, landbouw, kinderontwikkeling, water , hygiëne en gezondheid. Na deze boeiende  presentatie kregen we een rondleiding door de opslagruimte. Deze opslagruimte is gigantisch groot. Alles staat netjes gesorteerd en in de computer staat precies genoteerd waar wat staat. Op verzoek stuur Dorcas goederen naar de hulpbehoevende landen. In het magazijn stonden ook een aantal pallets met blikken voedsel. Deze blikken voldeden net niet aan de strenge Nederlandse eisen om ze te verkopen in de supermarkt. Maar Dorcas kan kan hiermee mensen blij maken die nauwelijks te eten hebben. Na de rondleiding door het magazijn kwamen we in de winkel. Dorcas heeft 25 winkels, waar u goederen (gebruikt en ongebruikt) kunt afleveren. Natuurlijk werd er veel gekocht in de winkel. Alles is zeer gunstig geprijsd. Als afsluiting gaven we een envelop met inhoud , te gebruiken voor één van hun projecten. Het was een hele interessante excursie. 

Double You See
Op woensdag 20 april sloten we het voorseizoen af met een “Schitterende Avond” voor onze leden. Double You See  trad voor ons op. We hadden een volle zaal en daar zijn we als bestuur altijd heel blij mee. Na eerst een bakkie koffie/thee opende onze voorzitster de avond. Wij stonden stil bij het overlijden van Afra Bijvoet met een gedicht en 1 minuut stilte. Het was heel bijzonder dat Double You See aansluitend een toepasselijk lied ten gehore bracht. Daarna begon de avond. Double You See is een kwartet uit West Friesland. Twee zangeressen, een pianist en een gitarist. Nou, zij zongen de sterren van de hemel en bespelen alle vier verschillende instrumenten, wat het heel bijzonder maakte. Zij brachten op geheel eigen wijze covers in diverse talen, Nederlands, Engels, maar ook in het Duits, Turks, en Frans. Nummers in een nieuw jasje gegoten met een op maat gemaakte “Double You See-snit” Het was een avond met veel inhoud en een avond waar de liefde voor elkaar centraal stond. Dat merkte je ook in de zaal. Na afloop namen veel leden een glaasje toe. Kortom: Het was een Geweldige Avond. Een avond waar je blij van wordt! 

Gezellige dagtocht.
Op 12 mei vertrok de bus om 9 uur met de VKO dames. Het was prachtig weer een iedereen had er zin in. Onze chauffeuse Ella bracht ons naar Zeewolde, waar we de tingieterij van Flevotin bezochten. We werden ontvangen met koffie en koek en de eigenaar vertelde tijdens de koffie veel over de bewerking van tin. Daarna kregen we een rondleiding door het bedrijf en we zagen een demonstratie van het tin gieten. Het was een hele goede uitleg door vader en dochter. Na afloop konden we rondkijken in de winkel en er werden daar leuke voorwerpen van tin gekocht. Na de afsluiting kregen we allemaal een verrassing mee naar huis: een klein olifantje van tin. Nog even een groepsfoto voor de bus en daarna vertrokken we naar Emst waar een heerlijke lunch bij ’t Smallert  voor ons klaarstond. Bij ’t Smallert is ook een forellenkwekerij en natuurlijk konden we met de lunch heerlijk genieten van de forel. Alles was even lekker en er was meer dan voldoende. Voor we begonnen aan de rondleiding door de forellenkwekerij kregen we eerst een filmpje te zien over het kweken van forellen. Daarna liepen we in het heerlijke zonnetje langs alle bassins met  forellen. Er waren verschillende bassins, gesorteerd op de grootte van de forel. Een forel moet ongeveer 1½ jaar oud zijn voor ze de juiste grootte hebben voor consumptie. ’t Smallert levert ook forellen aan enkele “sterrestaurants”. Onze volgende activiteit was: kaarsen maken. We kregen een houtje met lont eraan en dat moesten we 24 keer in het kaarsvet dompelen, steeds met een tussenpoos van 1 minuut. Dus we waren lekker een half uur bezig. Daarna konden we de kaars afkoelen in water en toen konden we ze gaan kleuren. De resultaten waren prachtig. Iedereen was trots op zijn creatie.  In de winkel waren prachtige kaarsen te koop. Daar werd goed gebruik van gemaakt. Buiten in het zonnetje was er nog tijd voor een ijsje en daarna vertrok de bus weer richting Obdam. Maar we stopten eerst nog bij “De Zoete Inval” voor een heerlijk 3 gangen diner. Het eten was voortreffelijk. We hebben er van genoten. Nog nagenietend van deze geslaagde dag, reden we weer naar huis.  

Annemarie Fluitman   
De vakantie is voorbij, dus alle programma’s beginnen weer te draaien. Zo ook het VKO. Zangeres Annemarie Fluitman verzorgde deze avond op 21 september. Ca. 80 dames waren hier aanwezig. Na het eerste kopje koffie en het openingswoordje van de voorzitter vertelde Annemarie over haar jeugd en gezin. Ze begeleidde zichzelf met een akoestische gitaar. Zij speelt hierop vanaf haar 10e jaar. Ook noemt zij zichzelf een troubadour. Tussen de mooie levensliederen door vertelde zij prachtige gedichten. Veelal met een boodschap oftewel een levensles. Dat gebruikt zij ook in haar werk, waar zij colleges geeft op de Martinusschool in Grootebroek. In de pauze kon men een boekje met gedichten of een CD kopen. Na de pauze zong Annemarie o.a. een nummer van John Lennon en Ramses Shaffy. Ook wordt zij weleens gevraagd om bij een uitvaart te zingen. Annemarie is een allround zangeres met haar prachtige stem. Het was een geslaagde avond en iedereen heeft hier ook erg van genoten.                             

 Marlies Neefjes
Voor 12 oktober hadden we Marlies Neefjes uitgenodigd. Zij kwam vertellen over haar beklimming van de Mount Everest. De animo voor deze avond was top. Ca. 80 dames waren naar de Brink gekomen. Nadat de voorzitster Tiny Mooij de avond geopend had, stonden we stil bij het overlijden van een van onze leden, Nel Gilling Bakker, met een kort gedicht en 1 minuut stilte. Daarna gaven we Marlies het woord. Door middel van dia’s vertelde Marlies heel boeiend over deze beklimming. Marlies vertrok in 2013 naar Kathmandu in Nepal. Vandaar uit reisde zij door naar Tibet voor haar 2e poging om de top van de hoogste berg van de wereld te bereiken: “DE MOUNT EVEREST”. Als ervaren klimmer was Marlies zich zeker bewust van de gevaren. Boven een kloof met stijgijzers over een ladder lopen, dat doe je niet zomaar even. Klimmen met zuurstof op de laatste routes is natuurlijk ook heel bijzonder. Op 23 mei 2013 stond Marlies Neefjes als 3e Nederlandse vrouw op de top van de Chomolungma. Dit is de Tibetaanse benaming van de Mount Everest. Het betekent: moedergodin van de wereld. Kortom: het was een heel bijzondere avond, waarbij je door middel van dia’s en verhalen een beetje ervaart wat er al zo gebeuren  moet, om dit te kunnen doen. Deze boeiende avond sloten we af met een lekker “glaassie” toe.       

Excursie naar ’t Keetje.
Op dinsdag 25 oktober brachten wij een bezoek aan de Fruitkwekerij “’t  Keetje”. Om kwart over 1 vertrokken wij met 22 dames naar Lutjebroek. Daar kregen wij een rondleiding in de fruitkwekerij en zorgboerderij ’t Keetje. De eigenaren zijn Jan en Tineke de Boer. Wij werden verwelkomd door Joop, een bewoner van Reigersdaal. Hij had het er druk van, maar had er ook heel veel plezier in. De koffie was lekker en daarna stelde hij Tineke voor. Zij vertelde dat zij verhuisd zijn door de aanleg van de West-Frisiaweg. Ze hebben een fruitkwekerij en een hele gezellige boerenlandwinkel en een zorgboerderij. Zij  vertelde ons hoe het bedrijf is ontstaan, zoals het nu is. Zij hebben inmiddels voor 50 bewoners van Reigersdaal een mooie dagbesteding. Zij maken van het fruit vele producten die in de winkel verkrijgbaar zijn. Daarna leidde Jan ons met een speciaal treintje door de boomgaard van zacht fruit, sierappeltjes en vervolgens langs de verschillende appel- en perensoorten. Hier en daar stopte Jan om ons het een en ander te vertellen en om de vele vragen te beantwoorden. Vervolgens gingen we natuurlijk de leuke boerenlandwinkel binnen om rond te kijken en natuurlijk werd er door velen van ons iets gekocht. Kortom een hele zonnige, gezellige herfstmiddag. 

Creatieve avond
Op woensdag 16 november was de creatieve avond, onder leiding van Anke Louwe. De bedoeling was om van fietsbanden een leuke creatie te maken, o.a. een bloem of twee egeltjes. Het bestuur had die les al eerder meegemaakt zodat zij de leden konden ondersteunen. De leden gingen met prachtige creaties naar huis. Het was een gezellige avond.

Prachtige Kerstexcursie gehad.
Op 8 december gingen we met een bus vol dames en 1 heer naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Daar was een gezellige kerstmarkt en de Orchideeën Hoeve was helemaal in kerstsfeer. Vooral de “zwevende bloementuin” was prachtig om te zien. Om half 7 waren we weer in Obdam, waar we met een grote groep gingen eten bij de Amethist. Ook kwamen daar een aantal leden die niet mee gegaan waren met de Kerstexcursie. We genoten van een heerlijk 3 gangen menu. Als afsluiter kregen we een “sneeuwpop” toetje. Het was goed voor elkaar en we hebben heerlijk gegeten.

 Kerstavond 
Op woensdag 21 december j.l. was er de kerstavond van de VKO. Wij vierden dat met 91 dames. In de Brink was de zaal heel sfeervol aangekleed. De mooie kerstattenties stonden naast het bord. Allereerst deed de voorzitster een openingswoordje. En Joke las een mooie kerstgedachte voor. Ook werden 2 leden herdacht die ons zijn ontvallen. De broodmaaltijd was geweldig verzorgd. Wij lieten ons dat dan ook heerlijk smaken. Daarna werd de avond verzorgd door een optreden van 8 enthousiaste meiden, genaamd “de meiden van MiXXt”. Zij zongen sfeervolle kerstliederen o.a. Let it snow, Jingle Bells, maar ook van Claudia de Brey “kan ik dan bij jou” en van Wim Sonneveld  ”Ons dorp”. Soms zongen de leden gezellig mee. De groep studeert hun nummers zelf in en treedt op zonder dirigent. Zij corrigeren dan elkaar. Echt een leuke swingende groep. Ook werd ons nog een drankje aangeboden door het bestuur en een heerlijke lekkernij werd op de tafel gezet. Het was een  geslaagde sfeervolle kerstavond. Tiny, de voorzitster bedankte de meidengroep en Joke deelde voor hen iets lekkers uit.