Verslag 2021

Historische kleding

Op 22 september 2021 is ons jaarprogramma, waar we zo lang naar uitgekeken hebben, eindelijk weer begonnen. Bij binnenkomst werd er naar een vaccinatiebewijs of een testbewijs gevraagd. De zaal was goed gevuld. Ina heette allen welkom en daarna werd het woord afwisselend aan Anke de Wolf en Liddy Ackerman gegeven. Zij vertelden ons over hun passie voor: Historische kleding vanaf de Romeinse tijd (1400), de middeleeuwse, de Renaissance en de Victoriaanse tijd. De prachtige hof kleding van Marie Antoinette is een waar kunststuk om te zien. Ook werd er hof kleding geshowd. Anke en Liddy maken alles zelf, met de hand en met lock-machines, aan de hand van oude patronen. Ook snuffelen zij op markten en in winkels naar passende stof en bijbehorende materialen.
Heel veel tijd gaat hierin zitten, maar zij doen dat met heel veel passie, die zij ook delen met hun partners en Anke zelfs met haar kinderen. Hoe leuk is dat?
Zij bezoeken ook festivals met z’n allen of gaan naar een kasteel waar wel 1500 mensen in historische kleding aanwezig zijn. Als laatste vertelde Liddy over haar prachtige werkstuk van de Games of Thrones. Wat een uren heeft zij daar aan gewerkt en terecht heeft zij hier een prijs mee behaald.
Daarna sloot Ina de succesvolle avond af en kregen Anke en Liddy een prachtig boeket.

De ontrommelcoach op 20 oktober 

Mascha Lapien komt uit de Goorn en vertelde dat ze oorspronkelijk uit Brabant komt. Ze geeft praktisch advies en hulp bij het aanbrengen van orde, overzicht in spullen, werk, huishouden, agenda, activiteiten, administratie. Doel: fijn en makkelijk overzichtelijk leven. Weer regie over werk, spullen, tijd en taken. Meer energie, plezier en zelfvertrouwen. We kregen tips hoe je je huis weer op orde kan krijgen en houden. Ze liet filmpjes zien en eindigde met dit gedicht. “Iemand die je dierbaar is, erft graag iets moois van je maar niet alles.”

Excursie naar het Huis van Hilde

Op 28 oktober hadden we een excursie naar het Huis van Hilde. We waren met 10 leden. We namen onderweg een toeristische route. Mooie natuur en landschap. Het was mooi weer.
Daar aan gekomen kregen we eerst koffie/ thee met zelfgemaakte cake.
Daarna gingen we naar beneden naar het museum. Eerst vertelde de gids ons over de geschiedenis. Daarna volgde de rondleiding.
Zo hoorden we dat Cees uit de steentijd kwam en over die tijd werd verteld. De gids vertelde ook dat Hilde uit Castricum kwam en dat ze uit die tijd ook veel sieraden vonden wat heel bijzonder was. Dat was toen veel geld waard in die tijd. Dan had je Brecht die uit Alkmaar kwam uit de tijd dat Alkmaar werd ontzet. Verder wat er allemaal werd gevonden en hoe het vroeger ging. Daarna naar de 7 tijdvakken en landschapslagen over de tentoonstelling van de geschiedenis van Noord Holland.
Daar stond ook een gedaante van Aak, een jongen uit de ijzertijd. We zijn nog even naar het winkeltje geweest en toen weer naar huis. Rond half 5 waren we weer thuis. De leden vonden het mooi en interessant.