Verslag 2014

 Woensdag 15 januari 2014.
De eerste avond in het nieuwe jaar en voor deze avond hadden we Cees Prinsen uit Hilvarenbeek uitgenodigd,  die vergezeld werd door zijn vrouw. De opkomst was geweldig! Cees had zijn “Blauwe Meidenkist” meegebracht vol met spullen uit Grootmoederstijd. Ruim twee uur genoten wij van herinneringen die Cees Prinsen uit het voorbije leven ophaalde: over geloof, hygiëne, knecht en dienstmeid. Uit zijn boordevolle blauwe meidenkist  haalde Cees met tussenpozen allerlei spullen van de tijd van toen te voorschijn: antieke kleding, muizenvallen, een doden-lantaarn, foto’s en prenten. Cees vertelde daarbij op humoristische wijze allerlei anekdotes en wetenswaardigheden. Een optreden dat voor velen boeiende herkenningsmomenten opleverden. Cees sloot af met een ontroerend gedicht:
De woon waar eens mijn wiegje stond, herkende ik nu niet meer.
Alleen de oude linde vond ik op het marktveld weer.
Ik ging stille door mijn dorpje heen. ‘T was vreemd en toch mijn thuis.
Ik was diep ontroerd, mijn schoon verleden
Mijn jeugd,………..Mijn ouderhuis.
Een geweldige avond, die door vele dames afgesloten werd met een lekker glaasje toe. 

 Jaarvergadering op 12 februari 2014
Op 12 februari was onze Jaarvergadering met kienen. De opkomst was goed. +/- 80 leden. Onze voorzitster Tiny Mooij opende om 8 uur de vergadering. Daarna begon het serieuze gedeelte van de vergadering. Het geheel zag er allemaal positief uit, dus dit verliep voorspoedig. Toen begon het gezellige gedeelte. De leden hadden allemaal een leuk prijsje meegenomen. De prijzentafel stond vol. Dat beloofde een lange avond. En dat was ook zo, maar  met een lekker glaasje erbij, aangeboden door het bestuur, en verscheidene rondjes bingo verder, was de tafel toch aan het eind van de avond helemaal leeg. Het was een hele fijne avond.  

 Modeshow door DOWIZO 19 maart 2014
Dorien Kips van modezaak Dowizo uit Obdam verzorgde de modeshow op 19 maart 2014. Dit in samenwerking met Studio 86, Juwelier Wagenaar en Walter Optiek. De modeshow had als titel “Inspiratie”.
De opkomst was zeer groot, onze entree kaarten waren in no time uitverkocht. De gasten werden in de met tulpen versierde hal ontvangen met een kopje koffie/thee. De grote zaal ging om 8 uur open. Het zag er allemaal heel verzorgd uit. De show werd natuurlijk geopend door Dorien. Sandra Vermeer zong een prachtig openingslied.  Studio 86 liet ons zien hoe de verschillende kapsels gecreëerd worden. Daarna volgde een wervelende modeshow met de aparte mode van Dowizo voor de modebewuste vrouw. De gekleurde lichteffecten en de bijpassende muziek maakten dit plaatje compleet. Kortom een geslaagde avond en volgens vele leden te snel voorbij!!                                                                                                     

Rondleiding door de bibliotheek in Obdam
Op 25 maart gingen we in 2 groepen naar de bibliotheek: ’s morgens en ’s middags. Je zou zeggen: wat kun je hiervan verwachten? Maar het was heel interessant! We werden door 2 dames met koffie ontvangen. Daarna  kregen we beelden te zien waarin ons de ontwikkeling van computer en film getoond werd. Vervolgens werd ons uitgelegd hoe we een e-book konden downloaden op onze e-reader en hoe we op de website onze gegevens konden aanpassen en onze boeken konden verlengen. We hadden eigenlijk tijd tekort en kwamen met z’n allen tot de conclusie dat we nog wel even door hadden willen gaan. Want de praktijk leert dat de ene vraag de andere vraag weer aanhaalt. Kortom: het was zeker de moeite waard!!!!!

Groeten uit de Rimboe
Voor woensdag 16 april hadden we de Fam. Bregman uit Hem uitgenodigd. De opkomst was geweldig! Samen met zijn dochter Rosa vertelde Peter Bregman hun ervaringen. Zij hadden een prachtige power-point presentatie mee. Vader Peter, moeder Clasien en hun dochters Rosa, Noortje, Sara, Maartje en Dieuwertje bezochten de Hagahai Stam in Papua Nieuw Guinea. Deze stam is pas in 1984 ontdekt. De Hagahai leven in hutten, gemaakt van takken en bladeren. De vrouwen dragen alleen een rieten rok en de mannen een doek voor hun edele delen. De vrouwen hebben hier niet zoveel te vertellen. Zij beheren de tuinen en zorgen voor het huishouden, de kinderen en de varkens. De mannen houden zich voornamelijk bezig met jagen op vogels, buideldieren en wilde zwijnen. Voor de familie Bregman was er natuurlijk ook een hut, de vrouwen sliepen aan de ene kant en de mannen aan de andere kant en Peter had aan zijn voeten  een hond liggen en een varken wat hem de nodige vlooienbeten opleverde. Peter genoot wel van dit leven en ging veel met de mannen op jacht. Voor  Clasien en de dochters was dat heel anders met als resultaat dat zij zich wel verveelden. Uiteindelijk werden zij heel creatief en maakten zij een schommel en een wip en werden er veel leuke spellen gedaan: watergevechten, ballon stuktrappen, tikkertje, en natuurlijk leerden zij elkaar heel veel liedjes. En zoals de fam. Bregman ontzettend moesten wennen aan de leefomstandigheden bij de  Hagahai-Stam, zo  ging er ook een hele “nieuwe wereld” open voor de Hagahai- Stam toen zij werden uitgenodigd bij de fam. Bregman in Hem. Zij bezochten een slachterij, een boerderij, de Eemhof, gingen kleiduiven schieten, en deden vele andere activiteiten . En reken maar dat deze gasten hun ogen uitkeken. Peter en Rosa hadden ook eigen filmbeelden meegenomen van hun ervaring met de Haghai-Stam. Dan krijg je van “Groeten uit de Rimboe” toch weer een hele andere indruk  als wat  wij zagen op de TV. Ik kan het verhaal nog wel veel langer maken, maar ik kan beter zeggen: als je de mogelijkheid hebt van een avond met de Fam. Bregman uit Hem, is dat zeker  “een aanrader”. Het was voor de Leden van het  VKO een geweldige afsluiting van het voorseizoen van 2014. Ik zie heel veel leden natuurlijk nog op 8 mei met het uitje richting Utrecht! Denk ook nog even aan de Rabobank fietstocht! Namens het bestuur een Fantastische Zomer toegewenst!!!!

Dagtocht 2014
Donderdag 8 mei 2014. Een dagje uit!!!! De dames van het VKO geloofden het eerst niet, maar we gingen in een “Echte Oude Amerikaanse Schoolbus” een dagje uit! We vertrokken met 26 dames en aan het stuur chauffeur Dick om 9 uur richting de provincie Utrecht. Onze eerste stop was in Oudewater. Daar bezochten we het Museum De Heksenwaag. De koffie stond er klaar en een heerlijke plak cake maakte het geheel compleet. Op humoristische wijze vertelde een vrijwilliger ons de geschiedenis van de heksen in de 16e en 17e eeuw en natuurlijk moest er ook gewogen worden. De dames die gewogen werden en voldeden aan alle eisen kregen een certificaat als bewijs dat ze geen heks zijn. Vervolgens reden wij naar Maarssen voor een rondvaart op de Vecht. Het was erg druk op de weg dus kwamen we iets te laat aan. Aan boord werd er een heerlijke lunch geserveerd en namen vele dames een frissie of een wijntje toe. Vanwege de regen konden we niet op het bovendek, maar beneden was het “oergezellig”. Daarna reden we verder naar Soest met als bestemming: Museum Oud Soest. Daar kregen we een rondleiding door 2 vrijwilligsters die heel enthousiast vertelden over de verworvenheden van 200 jaar Onafhankelijkheid en Democratisch Bestel van ons Koninkrijk. Er was ook een expositie van 75 schilderijen van de Oranjes, geschilderd door hobbyschilders uit Soest en Soesterberg. In vitrines vele verzamelingen die relateren aan ons Koningshuis. En natuurlijk vele andere  gebruiksvoorwerpen uit “Grootmoeders Tijd”.  Teveel om op te noemen. De dag vloog om en zonder erg waren we al weer op de terugweg richting Obdam. Maar natuurlijk niet zonder tussenstop. Maar waar? Dat was een verrassing, daar werd aardig naar geraden en goed ook!!!! We stopten bij het Schermer Wapen in Stompetoren. Er werd met smart op ons gewacht. We genoten van een voortreffelijk 3 gangen diner met natuurlijk een wijntje erbij. Onze dag kon niet meer stuk!!!! Tot slot gingen we met z’n allen en de Oude Schoolbus op de foto. Namens het Bestuur wens ik alle leden van het VKO een hele warme en gezellige zomer toe!!!! Tot de Rabo fietsdag en anders tot in september!!!

Optreden Mirjam Kaijer en Ton van Diepen
Op 24 september was onze openingsavond na de zomerstop. Voor deze avond hadden we Mirjam Kaijer  en Ton van Diepen uitgenodigd, met hun theatervoorstelling: “That’s Life”. De opkomst was geweldig!!! Het was Muziektheater over het leven in een notendop. Liedjes over de geboorte, het loslaten van je kind, de puberteit, de midlifecrisis, alzheimer en dood kwamen voorbij. Moeder Natuur speelde een belangrijke rol in het programma. De toon van de liedjes was soms emotioneel, ontroerend maar ook vaak heel grappig en relativerend. Mirjam praatte de liedjes vlot en met humor aan elkaar. Met geweldig pianospel van Ton en de leuke tekeningen en foto’s op het scherm zong Mirjam deze avond de sterren van de hemel. En wij: de leden van het VKO genoten. Er werd veel gelachen maar soms werd er een traantje weggepinkt. Na de voorstelling genoten nog heel veel leden van een lekker glaasje toe. Ik kan eigenlijk alleen maar voluit zeggen: Deze avond met “Mirjam en Ton” is: Een echte Aanrader!!!!

 Creatieve avond
Onze creatieve avond was op 15 oktober en werd verzorgd door Danielle de Moel. Dat werd dus een gezellig bezig zijn in een grote groep! Met 50 leden gingen we een hart mozaïeken. Na een korte uitleg van Danielle konden de dames hun steentjes gaan uitzoeken. Op 6 tafels stonden vele bakjes met heel veel gekleurde steentjes van glas of keramiek. Er lag een aantal voorbeeldharten om ideeën op te doen. Maar wat is dat moeilijk! Met welke kleuren ga ik werken en wat voor motief maak ik? Er werd heel wat “afgekakeld” en overlegd, voordat de juiste combinatie van steentjes gevonden was. Maar na een tijdje werd er aan alle tafels met zorg gewerkt, bijgestaan door Danielle,  Jolanda, Ineke en Ina. Tiny en ik stonden achter de tafels om het uitzoeken in goede banen te leiden. We hadden geen achtergrondmuziek nodig, want er werd heel wat afgekletst. Als  de bovenkant van het hart klaar was, kon er nog een bijpassende kleur uit gezocht worden om de rand van het hart af te werken. Prachtige harten werden er door de leden gemaakt, en natuurlijk niet een hetzelfde. Het was een geweldige avond en vele dames bleven nog even na voor het bekende glaasje toe. Kortom weer een hele geslaagde avond.    

Malle Meiden
Het was een Top-avond. Vanaf 7 uur stroomden de belangstellenden binnen met als resultaat dat de grote zaal om 10 voor 8 geheel vol was. Om 8 uur werd de avond geopend door onze voorzitter Tiny Mooij. Daarna begon er een spetterende show met als thema “Het hele jaar door” Beginnend bij de lente, hoe het vroeger was en hoe nu. De show werd op een humoristische wijze aan elkaar gepraat door Vera van Schagen. Onder luid applaus wervelden de Malle Meiden van de ene naar de andere sketch ( de groentetuin, Sint Maarten, met m’n man vissen, kerstmis vroeger bij ons thuis) afgewisseld door bekende liedjes : o.a. Jan Klaassen was trompetter in het leger van de Prins en Money money, terwijl  stapels bankbiljetten en munten over het toneel dwarrelden. Ook zongen ze : Op de schaats op de schaats  en de sneeuwballen vlogen door de zaal, hilarisch,  het is teveel om op te noemen.  Zo’n avond is niet in woorden te vatten, want dit moet je gewoon zelf meegemaakt hebben. De Malle Meiden zongen ook een lied voor en over het Bestuur van het VKO. Het bestuur kreeg een schitterende ruiker bloemen aangeboden door Gura namens de Malle Meiden en dit werd natuurlijk heel erg gewaardeerd!! Aan het eind van de avond zongen 11 engelen: We wish you a merry Chrismas, en wij zongen natuurlijk uit volle borst mee. De Malle Meiden zongen tot slot: Dag Mevrouw dag Meneer. De Malle Meiden (Gura van Kampen, Ria Broersen, Nel Sjerps, Nel Koning,  Annie Boots en de dames en heren achter de schermen) werden namens het VKO door Tiny Mooij hartelijk bedankt voor deze grandioze avond en in de bloemetjes gezet. Ook de vrijwilligers deden erg hun best. Zij stonden klaar met koffie en thee, lekker “koekie” erbij. Tijdens de pauze kreeg een ieder z’n 2e “bakkie” en alles verliep, ondanks de volle zaal, geweldig goed. Aan het eind van de avond kon men aan de bar weer terecht voor een lekker “glaasie” toe. En daar werd goed gebruik van gemaakt. Het was zo gezellig dat we er om middernacht  lachend “uitgezet” werden. Namens het Bestuur van het VKO wil ik ook de dames van de bediening bedanken voor jullie altijd “Geweldige Inzet”. Petje af!!!!!!!                                                                     

Kerstexcursie
Op donderdag 27 november was onze jaarlijkse kerstexcursie. Dit jaar gingen we naar de Country & Christmasfair  bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. We vertrokken met 40 dames om 13.00 uur vanaf het kerkplein.Het weer was redelijk en we hadden er allemaal zin in. Om kwart over 2 waren we er en nadat de entreekaartjes uitgedeeld waren, waaierden we in groepjes over het terrein. Het zag er schitterend uit. Prachtige sfeerverlichting, tientallen vuurkorven   en brandende kaarsen leidden ons langs de vele stands met bijzondere en klassieke en trendy kerstaccessoires, heerlijke delicatessen, kleding voor het buitenleven enz. Je kwam ogen en zeker tijd tekort! Het is een belevenis om op zo’n prachtige Christmasfair rond te lopen. “Bakkie koffie of choco” met wat lekkers erbij, hoorde er natuurlijk ook bij! Maar wat gaat de tijd snel. Om 5 uur moesten we richting bus, maar dan ziet het er op z’n mooist uit. Langzaam werd het donker en dan al die sfeerverlichting, het is net een sprookje! Maar ja, de bus wacht niet, dus gingen we weer richting Obdam. Er werd heel wat “afgeteut” in de bus. Door de file waren we een half uurtje later in Obdam. Bij Ah Tim werd met smart op ons gewacht. Daar stond een hele lange tafel sfeervol gedekt en wij “24 dames” genoten ter afsluiting van de gezellige middag van heerlijke gerechten  met natuurlijk een“glaassie”. Tot slot een sorbet toe. Als afsluiting van Aeron nog een koppie koffie/thee en natuurlijk een bosje roosjes. Kort gezegd: we hebben weer genoten en deze Christmasfair is zeker voor herhaling vatbaar!!!!!!  

Kerstavond
Onze Kerstavond was op 17 december  in de Brink. De opkomst voor deze  sfeervolle avond was geweldig: 120 aanmeldingen. De grote zaal zag er weer heel mooi versierd uit. We begonnen om 19.00 uur met een heerlijke kerstbroodtafel, voortreffelijk verzorgd door de dames van de Brink. We lieten het ons dan ook goed smaken! Na de broodmaaltijd kregen de leden namens het bestuur een gratis drankje. Vanaf 20.40 uur trad het Koor Challenge uit Hoogwoud voor ons op. Ze waren gekleed in Dickens stijl, waardoor hun optreden ons een extra kerstgevoel gaf. Hun normale repertoire is zeer veelzijdig: van rock tot romantische songs, van jazz tot diverse medleys. Op deze kerstavond werden voornamelijk kerstnummers ten gehore gebracht. Een mix van bekende en onbekende Engelstalige nummers. Bij het eerste nummer werden we gevraagd om mee te zingen met een canon. Na een aantal keer oefenen klonk het best goed. Het koor gaf een prachtig optreden. Ook de nummers die a-capella werden gezongen waren heel mooi. Het was weer een geweldige avond, en niet in woorden uit te drukken. Dit moet je zelf meemaken! Dus als u denkt, dat lijkt me wel iets, schroom niet. Onze nieuwe programmaboekjes voor 2015 liggen in januari weer ter inzage in hal van de Brink.                                                                            Ina van der Hulst